Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази евтина храна е най-добра за кръвната захар при диабет

09 юли 2023, 17:20 часа
Реклама

Един от най-важните аспекти в борбата с диабет е контролът на нивата на кръвната захар. В случая диетата има първостепенна роля. Експерти от Американската диабетна асоциация разкриха коя е най-евтината и същевременно най-добрата храна при това заболяване. 

Най-евтината и най-добрата храна за сваляне на кръвната захар

Експертите съобщават, че когато става въпрос за суперхрани за диабет, бобовите растения са на първо място в списъка.

Това е първият симптом на диабет

Фасулът е богат на фибри. Благодарение на тях той помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Въпреки че бобът съдържа въглехидрати, той също има нисък гликемичен индекс (GI).

Въглехидратите се усвояват с различна скорост и GI измерва колко бързо се повишава кръвната захар след консумацията им. Храните с нисък ГИ могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Това означава, че храните с нисък ГИ не предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар.

Според експертите от Американската диабетна асоциация бобовите растения помагат за контролиране на кръвната захар по-добре от много други нишестени храни.

Силната болка в тази част на тялото може да издава висока кръвна захар

Американската диабетна асоциация препоръчва да добавяте боб към диетата си няколко пъти седмично. Важно е да намалите приема на натрий, тъй като солта може да повиши кръвното налягане - рискът от него е по-висок при хората с диабет. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес