Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да пиете мляко, ако имате проблеми със стомаха

16 октомври 2024, 09:09 часа

Стомашната язва не е проблем, който може да се излекува в домашни условия, но има някои храни, които облекчават болката причинена от нея. Такъв е случаят с млякото, което действа успокояващо, ако болките при язва са по-силни на празен стомах.

Още: Влияе ли мазната храна на храносмилането?

Какво е пептична язва

Според специалисти пептичната язва е възпаление на лигавицата на стомаха или първата част на тънките черва. Болката е много силна, особено когато стомахът е празен. Други симптоми на язвата са:

  • подуване на корема
  • киселини
  • повръщане
  • загуба на тегло

Една от основните причини за язви е нарушаването на баланса на стомашните сокове в резултат на инфекция. Последното се причинява от бактерия, наречена H.pylori, други причини са различни лекарства. Кофеинът и алкохолът са продукти, които влошават симптомите на язвата.

Как влияе млякото при болки причинени от язва

В продължение на много години хората, които са страдали от пептична язва, са вярвали, че млякото не само успокоява стомаха, но също така може да излекува язвата. Това не е вярно, поне не винаги.

Млякото може да помогне за кратко, но то стимулира производството на солна киселина и може да влоши язвата. Това не означава, че млякото трябва да се избягва напълно. Експертите твърдят, че една или две чаши чай с мляко на ден са напълно безопасни.

Въпреки това, идеята да се пие повече мляко за излекуване на язва е погрешна.

Храни, които дразнят язвата

Експертите препоръчват да се откажете от кафето, чая, газираните напитки, шоколада, алкохола и плодовите сокове, докато язвата не зарасне. В някои случаи хората се чувстват по-добре, ако консумират по-малко чесън, черен пипер и лют червен пипер.

Още: 5 неща, които задължително трябва да почистите след боледуване

Друг ефективен метод за облекчаване на болката е премахването на междинните хранения. Това намалява количеството киселинност, произведено от стомаха, а оттам и болката.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирате със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес