Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този зеленчук сваля едновременно кръвното и холестерола

08 септември 2024, 16:16 часа

Този зеленчук не се радва на особена популярност и много хора не го харесват. Но според изданнието Healthdigest си струва да го добавите към диетата си поради несъмнените му ползи за тялото, особено ако се опитвате да понижите холестерола и кръвното налягане. 

Зеленчукът, който сваля едновременно кръвното и холестерола

Ряпата е изключително богата на полезни вещества като калий, витамин С и калций. Една средно голяма ряпа съдържа 233 милиграма калий, 25,6 милиграма витамин С и 36,6 милиграма калций. Това е 5% калий, 28% витамин С и 3% калций от дневните нужди на  възрастен човек.

Калият играе най-голяма роля в поддържането на здравословен холестерол. Въпреки че връзката между калия и понижаването на нивата на холестерола не е напълно разбрана, WebMD отбелязва, че калият често се смята за важна част от здравословната диета.

Освен това статия, публикувана през 2018 г., отбелязва ползите от калия като потенциален начин за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. По-конкретно, заради способността му да помага за избягване на втвърдяване на артериите, според проучване от 2017 г. върху мишки. 

Лекар: Високият холестерол издава проблеми с тези органи

Тази връзка е документирана. Списанието Advances in Food and Nutrition посочва, че има отрицателна корелация между калия и кръвното налягане. Това означава, че при висок прием на калий показанията на кръвното налягане обикновено са ниски.

Преглед, публикуван през 2019 г. в списание Hypertension, предлага използването на алтернативни соли с повишено съдържание на калий за хора с хипертония.

Начини да включите ряпа в диетата си

Тъй като ряпата е кореноплоден зеленчук, можете да я замените с други кореноплодни зеленчуци в яхнии, супи и гювечи. Тя има пикантен вкус, така че е по-добре да експериментирате постепенно. Например, можете да направите картофено пюре с половин картоф и половин ряпа, вместо да преминете изцяло към ряпа, съветва изданието.

Второ, не забравяйте, че можете да ядете както кореноплодни зеленчуци, така и зеленчуци от ряпа. Може да се използва вместо други зеленчуци, като зеле. Накрая можете да опитате ряпа сурова, съветва още изданието. След като отстраните външния слой, настържете кореноплода на ситно и го добавете към салати, за да разнообразите обичайната си диета и да си набавите калий.

Лекар: През септември яжте всеки ден този есенен плод, той сваля холестерола и забавя стареенето, здравен съвет за деня, 5 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и кнсултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес