Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този болезнен симптом през нощта издава диабет

29 март 2023, 09:48 часа

Един болезнен и изключително неприятен симптом, който се появява през нощта, може да издава диабет.

Нощният симптом, който издава диабет

Според клиникат Mayo диабет тип 2 причинява периферна невропатия, която може да бъде особено болезнена през нощта.

"Тихият" симптом на диабет, който често остава незабелязан

Невропатията е увреждане на нервите. При диабет тип 2 се развива в резултат на твърде високи нива на кръвната захар, нарушаващи нормалното кръвоснабдяване на нервните влакна и тъкани. С течение на времето високата кръвна захар (хипергликемия) причинява все повече и повече увреждане или разрушаване на нервите.

Това води до изтръпване, парене, болка или загуба на усещане, обикновено започващо от пръстите на краката и постепенно разпространяващо се нагоре.

Лекарите от клиниката Майо напомнят, че признак за развитие на невропатия, която от своя страна може да възникне поради диабет тип 2, може да бъде болезнено състояние, което се влошава през нощта. Факт е, че поради диабетна невропатия чувствителността към докосване е възможно значително да се изостри.

Болката в тази част на тялото издава висока кръвна захар и диабет

В резултат на това някои пациенти усещат болезнен дори допира със завивката до кожата им. Възможно е да се появи дискомфорт при контакт с тъканта на спално бельо или пижама.

Експертите от клиника Майо подчертават, че тези болезнени състояния, причинени от невропатия, често се засилват през нощта. 

Ако имате тези симптоми, не отлагайте консултацията с лекар, тъй като това може да помогне за диагностицирането на диабет тип 2. Често това заболяване се развива незабелязано дълго време и може да причини сериозни увреждания на тялото.

Лекар: Едва ли предполагате, че този симптом с косата издава диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес