Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е идеалната температура в спалнята за добър сън

30 юли 2024, 12:37 часа

Осигуряването на определена температура в спалнята гарантира спокоен нощен сън и подпомагане на естествения процес на терморегулация на тялото, съобщава изданието Daily Express.

Каква стайна температура е идеална за сън?

Експерти по сън разкриха тайната за създаване на перфектния климат в спалнята, който да ви помогне да заспите с лекота, съобщава изданието. Когато тялото ви се приготвя за сън, то естествено се охлажда с няколко градуса и поддържа тази по-ниска температура, докато си почивате.

Може ли да се наспите за 6 часа?

Поддържайки спалнята си хладна, вие помагате на тялото си в процеса на заспиване. Ако обаче спите в прекален топло помещение, ще се почувствате уморени и психически, и физически, допълва изданието.

Идеалната температура в спалнята за повечето възрастни е между 15°C и 19°C. Консенсусът е, че тъмната, хладна и тиха среда е ключова за подобряване на качеството на съня. Струва си да се отбележи, че възрастта тази температура може да варира. Бебетата, например, може да соят по-добре в малко по-топла стая, тъй като телата им все още развиват способността си да регулират ефективно температурата.

По-възрастните хора, които обикновено имат по-ниски нива на мелатонин, кортизол и обща телесна температура, може да се наложи да увеличат градусите в спалнята. 

Съвети за пълноценен сън

Изключете осветлението - светлината поддържа мозъка ви буден, така че изключването й ще помогне на тялото ви да се подготви за сън. Вечер изключете източниците на ярка светлина и преминете към лампи с ниска мощност или нощно осветление (включително в банята).

2-3 часа преди лягане спрете да използвате устройства, излъчващи синя светлина. Това са устройства като мобилни телефони, таблети и компютри, както и LED лампи. Ако трябва да използвате електронно устройство, намалете яркостта на екрана, ако е възможно. Можете също да закупите очила, блокиращи синя светлина, и да ги носите, докато използвате електронни устройства.

Ограничете приема на храна и напитки -няколко часа преди лягане не пийте кофеинови напитки като кафе, черен или зелен чай, газирани напитки и не яжте шоколад. Няколко часа преди лягане не пушете, включително електронни цигари, и не използвайте други продукти, съдържащи никотин. 

Не пийте алкохол - алкохолните напитки могат да ви помогнат да заспите, но консумацията им може да ви накара да се събудите посред нощ.

Завършете вечерята поне 3 часа преди да си легнете= опитайте се да не пиете твърде много течности, като вода или сок, преди лягане, особено ако често ставате през нощта, за да уринирате. Честото събуждане през нощта може да наруши моделите ви на сън, което ви прави по-уморени през деня.

Създайте комфортна среда в спалнята - уверете се, че спалнята ви е тиха, тъмна и хладна. Ако не можете да затъмните спалнята си, използвайте маска за сън. Ако шумът е проблем, опитайте да използвате тапи за уши или фонов шум, като селекция от океански звуци. Преминете към по-топло или по-леко одеяло според сезона.

5 естествени и ефективни начина за по-бързо заспиване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес