Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 3 симптома се появяват през нощта и издават бъдещ инсулт

01 август 2023, 16:25 часа

Учени от Virginia Commonwealth University в Ричмънд, след като са проучили данни от няколко десетки хиляди души, са стигнали до заключението, че рискът от инсулт е значително повишен при тези хора,  при които се проявяват определени нощни симптоми. Резултатите от изследването са публикувани в списание Neurology,пишеиздание на CNN.

Учените са установили, че ако имате пет или повече симптома на безсъние, рискът от инсулт се увеличава с 51% в сравнение с този при хората, които нямат проблеми със съня. Изследователите са взели предвид други рискови фактори за инсулт.

3 нощни симптома, които повишават риска от инсулт

Те включват:

  • проблеми със съня;
  • събуждане твърде рано и невъзможност за заспиване след това;
  • често събуждане в средата на нощта;

Други два симптома включват:

  • чувство на умора сутрин;
  • сънливост (учените поясняват, че този симптоми се проявява през деня, но е последствие от непълноценния сън);

Други признаци на безсъние включват повишена тревожност и депресия, раздразнителност, проблеми с паметта, неспособност за концентрация и по-чести грешки.

Лекар: Този симптом с краката издава предстоящ инфаркт или инсулт

Изследователите отбелязват: дори ако човек има един до четири от тези симптоми, рискът от инсулт все още се увеличава с 16%.

„Има много начини за подобряване на качеството на съня чрез разбиране на причините за проблемите с безсънието и в резултат на това значително намаляване на риска от коментирания инцидент“, се казва в изявление на водещия автор на изследването.

Как са свързани безсънието и други заболявания?

„Лошо качество на съня нарушава способността на тялото да регулира метаболизма, кръвното налягане и възпалението и всички те са рискови фактори за съдови инциденти“, обяснява Филис Зий, директор на Центъра за медицина на съня в Северозападния университет в Чикаго.

„Лошият сън допринася за развитието на хипертония, която води до много сърдечно-съдови заболявания“, казва още той.

Експертът отбелязва, че редица изследвания потвърждават, че безсънието може да провокира не само мозъчни инциденти, но и редица други сериозни патологии , като диабет, деменция и други. Добрият нощен сън от поне 7 часа, правилното хранене и редовната физическа активност ще помогнат за намаляване на рисковете, твърдят лекарите.

Поради липсата на сън чувството на глад се засилва, тъй като по време на сън нашите мастни клетки произвеждат хормона лептин, който е отговорен за чувството за ситост.

„Когато намалим съня, се произвежда по-малко лептин и се увеличава друг хормон, грелин, който стимулира апетита. Четири часа сън повишава апетита ви с 900 калории на ден. Известно е, че наднорменото тегло е един от рисковите фактори за рак. Не говоря за различни други заболявания, включително предишни онкологии“, предупреждава д-р Иван Карасев.

Още: Лекар: Този симптом се появява сутрин и издава инсулт след няколко дни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес