Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази ядка е любима на диетолозите

22 септември 2024, 20:37 часа

Бадемите се смятат за любими на диетолозите и има куп причини за това. Тази ядка, подобно на другите, е богата на мононенаситени мазнини и протеини, но съдържа значително по-малко въглехидрати, което намалява вероятността от наддаване на тегло. Диетологът Жана Юрченко коментира причините да включите бадеми в диетата си. 

Ползи от бадемите

„Неслучайно ​​бадемите се наричат „женски орех“, защото помагат за удължаване на младостта и красотата“, казва д-р Жана Юрченко.

Лекар: Това е най-полезната ядка, всеки ден яжте по 30 гр от нея

"Тази ядка съдържа много магнезий и витамини от група В, които от своя страна защитават женската нервна система. В нейния състав влизат също витамин Е и силиций - елементи, които влияят върху еластичността и стегнатостта на кожата, а също така стабилизират хормоналните нива. Бадемите са с високо съдържание на протеини и фибри, но с ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави идеални за поддържане на здравословно тегло и борба със затлъстяването", казва специалистът.

Смята се, че яденето на бадеми помага на жените да забавят процеса на стареене. Въпреки това, при редовна консумация на бадеми, мъжете бързо ще забележат полезните свойства на ядката. Тя стимулира производството на тестостерон, предотвратява развитието на заболявания на простатата, повишава потентността, повишава подвижността на сперматозоидите и способността им за оплождане. "Достатъчно е да ядете няколко ядки дневно, за да запазите мъжката сила за дълго време", казва още експертът.

Бадемите съдържат още витамини (А, С, Е, група В), антиоксиданти, минерални елементи (съдържанието на калций превишава всички останали видове ядки), мононенаситени мазнини, линолова киселина, Омега-6 мастни киселини. Бадемовият протеин има висока хранителна стойност и се препоръчва на вегетарианци за попълване на протеиновите резерви.

Бадемите са богати на витамин Е, който помага на тялото да произвежда антиоксиданти, които предотвратяват натрупването на излишен холестерол в кръвта. Яденето на бадеми всеки ден може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което е ключов аспект за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е да консумирате 10-16 бадема на ден, за да извлечете максимални ползи за здравето.

"Учени от Италия установиха, че редовната консумация на бадеми повишава устойчивостта на организма към вирусни инфекции, по-специално грип и настинки. Освен това се наблюдава, че веществата, съдържащи се в кожата на бадемите, съкращават времето за възстановяване на тези жени, които вече са се заразили с вирусни инфекции. В народната медицина бадемите със захар се използват при анемия, безсъние и кашлица. Най-ценният компонент е тлъстото масло - съдържанието му достига 45% за горчивите и 62% за сладките бадеми. Тлъстото бадемово масло се използва в медицината като разтворител за някои инжекционни вещества по време на подкожни инжекции. Кюспето, останало след обработката на семената на горчивия бадем, служи през миналия век като източник за производството на вода от горчив бадем, която се използва за лечение на някои заболявания на стомашно-чревния тракт, а също и като седативно (успокояващо) средство", казва още д-р Юрченко.

Яжте тази ядка 30 минути преди хранене и кръвната ви захар няма да скочи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес