Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази храна намалява риска от деменция при възрастните хора

14 октомври 2024, 15:04 часа

Редовната консумация на кокоши яйца може значително да намали риска от развитие на деменция. До това заключение стигнаха учени от университета в Улвърхамптън и Кралския колеж в Лондон, резултатите от изследването им бяха публикувани в списание Nutrients.

Яйцата и ползите им срещу деменция

По време на експеримента са анализирани данни от 466 доброволци на възраст над 50 години, половината от които страдат от деменция. Експертите са обърнали специално внимание на честотата на консумация на яйца, която варира от няколко пъти на ден до пълно отсъствие от диетата. Резултатите показват, че само 28,3% от доброволците с деменция ядат яйца всеки ден, докато тази цифра е 41,6% в контролната група. Трябва да се отбележи, че участниците, които са яли яйца два или повече пъти на ден, не са имали значителна полза за намаляване на риска от развитие на деменция в сравнение с тези, които са ги яли веднъж.

Кои храни намаляват риска от деменция при възрастните хора?

Според учените ежедневното включване на яйца в диетата значително намалява вероятността от невродегенеративни патологии. Според учените тези данни могат да се превърнат в основа за разработване на хранителни препоръки за възрастни хора.

Други ползи от яйцата

Яйцата са ценен хранителен продукт, една от най-разпространените, популярни и достъпни храни в диетата на всички възрастови групи. В 100 гр продукт се съдържат цели 13 гр чист протеин. Освен това свойствата им се различават от растителния, както и от останалия животински протеин. Яйчният белтък се усвоява много по-бързо и лесно от организма, благодарение на структурата си. Яйцето съдържа почти всички необходими на организма витамини, микроелементи и аминокиселини. Яйцата съдържат калий, магнезий, фосфор, калций, цинк, желязо, йод, молибден, манган и други елементи. Има витамини от група В, както и витамини А, Е, D, С и др.

Яйцата са богати на витамин D. Този витамин е необходим за тези, които прекарват малко време на слънце, а също така е от съществено значение за укрепване на костите. Жълтъкът съдържа лецитин, който нормализира функцията на черния дроб, подобрява функционирането на мозъчните клетки и разтваря плаките по стените на кръвоносните съдове. Трябва да ядете яйца не повече от 3-4 пъти седмично. Въпреки това, тези с високи нива на холестерол в кръвта трябва да избягват да ядат яйца или да намалят консумацията им. Те могат да ядат жълтъци не повече от 2 пъти седмично.

Цветът на яйцето (бяло, кафяво или кафяво) зависи от породата пиле, не влияе нито на хранителната стойност на продукта, нито на неговия вкус. Трябва да се помни, че яйцата изискват внимателна предварителна обработка преди готвене. Черупките на яйцата могат да бъдат замърсени с инфекциозни агенти. Трябва да се помни, че колкото по-свеж е продуктът, толкова по-малък е шансът да се разболеете. Въпреки това, дори висококачествени яйца, които са добре обработени преди продажба, могат да причинят заболяване., съобщава още изданието.

Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес