Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритата опасност от диабета за възрастните хора - учени откриха каква е тя

17 октомври 2024, 10:31 часа

Учени от катедрата по гериатрия в болницата на Peking Union Medical College са установили, че по-възрастните пациенти с диабет имат повишен риск от развитие на саркопения, атрофия на скелетните мускули, която води до слабост и увеличава риска от увреждане.

Скритата опасност от диабета за възрастните хора

В проучването са участвали 244 възрастни доброволци с диабет тип 2. Учените анализирали информацията за здравословното състояние на участниците и след това започнали да ги наблюдават. Средният период на проследяване е 5,6 години.

Лекар: Не захарта, това е най-опасната храна за диабетици

В края на проучването саркопения е открита при 25,4% от участниците. Тези пациенти са имали 4,7 пъти по-висок риск от тежко увреждане, 1,7 пъти по-висок риск от повторно приемане и 2,3 пъти по-висок риск от смърт от каквато и да е причина в сравнение с пациенти без саркопения. Установено е също, че пациентите със саркопения са по-склонни да страдат от лошо хранене и незадържане на урина. В допълнение, тяхната медицинска история е по-вероятно да включва падания, потенциално водещи до фрактури.

Д-р Лин Канг, ръководител на изследването, подчертава необходимостта от ранен скрининг и лечение на саркопения за подобряване на качеството на живот на възрастни хора с диабет, което може да намали рисковете от инвалидност и смъртност.

Последствия от диабета

Хипогликемията (намаляване на кръвната захар под 3 mmol/l) се развива бързо, понякога почти внезапно. Характеризира се със следните симптоми:

  • повишено изпотяване
  • тежка слабост, която се появява внезапно
  • треперене в тялото
  • учестен пулс
  • глад

Струва си да се отбележи, че не всички от тези симптоми могат да се появят едновременно. Може да има и някои „собствени“ усещания, които пациентът отбелязва за себе си по време на заболяването. Например изтръпване и изтръпване в носа, езика или горната устна. Понякога хипогликемията може да не се прояви веднага като никакви симптоми, особено при пациенти с дългосрочен диабет, и това е опасно. Ако хипогликемията не бъде спряна, може да се развие хипогликемична кома, когато пациентът не може самостоятелно да предприеме необходимите действия за лечение на хипогликемия. За бързо повишаване на кръвната захар трябва да приемате бързо смилаеми въглехидрати: кубче захар, мед, конфитюр, сладки плодови напитки или лимонада в количество от 200 ml.

Кетоацидотична кома е състояние, което възниква при повишени нива на захар. Това е остро усложнение на заболяването, причинено от абсолютен или изразен относителен дефицит на инсулин поради неадекватна инсулинова терапия или повишена нужда от него.

С напредването на кетоацидозата се появяват симптоми като гадене и повръщане, които при пациент с диабет диктуват необходимостта от задължително изследване на ацетон в урината. Пациентите могат да се оплакват от силна болка в корема. Типичен клиничен симптом на развиваща се кома е честото дълбоко дишане, често миризма на ацетон в издишания въздух.

Лекар: Болката в тази част на тялото по време на сън може да издава диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес