Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

30 юни 2024, 09:01 часа

Яйцата се смятат за една от най-здравословните и питателни храни. Но полезно ли е да се ядат в жегата?

Реклама

Може ли да се ядат яйца в жегата?

„Напълно нормално е да се ядат яйца през лятото, но в умерени количества. Те съдържат различни витамини и минерали, които поддържат енергийните нива високи“, казва диетологът Мехара Раджпута.

Тя обаче предупреждава, че яйцата могат да предизвикат треска. Но ако не превишавате препоръчаното количество, те могат да бъдат отличен здравословен продукт. Твърди се, че експертите съветват да се ядат до 2 яйца на ден и не повече, тъй като това може да доведе до допълнително затопляне на тялото а с това и до чревни проблеми. 

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

„Яйцата са богати на витамини А и D, които са от съществено значение за здравите кости. Минерали като калций, фосфор, цинк, йод, незаменими мастни киселини и желязо. Желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки. Това поддържа нивата на енергия високи и помага за контролиране на желанието за храна, предотвратява умората, слабостта и повишава имунитета“, добавя диетологът.

Диетологът Амита Гадре също е съгласна, че яденето на яйца през лятото е напълно нормално, особено ако ги ядете с плодове и зеленчуци. В противен случай това може да доведе до запек и проблеми с храносмилането. Специалистът препоръчва да включите много фибри в диетата си.

Полезни свойства на яйцата

Вярно е, че яйцата са с високо съдържание на холестерол. Всъщност едно яйце съдържа 212 милиграма, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 милиграма. Важно е обаче да запомните, че хранителният холестерол не повишава непременно нивата на холестерола в кръвта.

Всъщност голямо количество холестерол се произвежда всеки ден в черния дроб. Когато увеличите приема на холестерол в храната, черният ви дроб просто произвежда по-малко холестерол, за да го изравни. Отговорът към яденето на яйца обаче варира от човек на човек: при 70 процента от хората яйцата изобщо не повишават нивата на холестерола.

В яйцата се съдържа и холин. Той е важно хранително вещество, което повечето хора не получават в достатъчни количества. Това вещество е необходимо за изграждане на клетъчни мембрани и играе роля в производството на сигнални молекули в мозъка, както и различни други функции. Едно яйце съдържа повече от 100 милиграма холин.

Лутеинът и зеаксантинът са антиоксиданти, които са много полезни за здравето на очите. Една от последиците от стареенето е влошаването на зрението. Има няколко хранителни вещества, които помагат да се противодейства на някои от дегенеративните процеси, които могат да засегнат очите ни. Две от тях са лутеин и зеаксантин. Това са мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото.

Яйчните жълтъци съдържат големи количества лутеин и зеаксантин. В едно контролирано проучване, яденето на 1,3 яйчни жълтъка на ден в продължение на 4,5 седмици повишава нивата на лутеин в кръвта с 28 до 50 процента и зеаксантин със 114 до 142 процента. Яйцата също са богати на витамин А.

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес