Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подуване на краката: 6 начина да го премахнете бързо и без лекарства

06 август 2024, 07:45 часа

Подуването на краката е често срещан проблем, особено през горещия сезон. Лятото носи не само радост, но и дискомфорт за тези, които са изправени пред тази беда. Защо краката ви се подуват, особено в горещо време и какво можете да направите у дома, за да намалите и предотвратите това? 

Подуване на краката: причини, симптоми, лечение

Първо, важно е да разберете защо се появява подуване. Кръвта и лимфната течност в тялото трябва да текат отдолу нагоре. Основните механизми, които осигуряват този процес, включват засмукващо действие на сърцето, гърдите и мускулната функция. Нарушаването на някой от тези механизми може да доведе до задържане на течности и в резултат на това подуване на краката.

Подуването на краката е проблем, с който се сблъскват много хора. Това е състояние, при което излишната течност се натрупва в тъканите на долните крайници, което ги кара да се подуват и да се чувстват неудобно. Смукателното действие на сърцето създава отрицателно налягане в подлежащите вени, което помага на кръвта да се издигне нагоре.

Гръдният кош също действа като помпа: по време на дишане диафрагмата се издига и пада, създавайки разлика в налягането и помагайки на течността да се движи нагоре. Мускулната помпа е трети важен механизъм, при който вените и лимфните съдове се притискат от работещите мускули, насърчавайки изтичането на течност. Разбирането на причините за подуване на краката може да помогне за ефективната му профилактика и лечение. Нека да разгледаме основните.

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Задържане на течности в тялото

Една от основните причини за подуване на краката е задържането на течности. Това може да бъде причинено от различни фактори, включително:

Бъбречни заболявания. Бъбречна недостатъчност или други бъбречни заболявания могат да накарат тялото да задържа вода и натрий, причинявайки подуване.

Хормонален дисбаланс. Хормоналните дисбаланси, като проблеми с щитовидната жлеза или надбъбречните жлези, могат да допринесат за задържане на течности.

Проблеми с протеиновия метаболизъм. Ниските нива на протеин в кръвта могат да нарушат баланса на течностите в тялото.

Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е една от честите причини за подуване на краката. Когато сърцето не може да изпомпва кръв ефективно, течността се натрупва в долните крайници. Обикновено подуването, причинено от сърдечна недостатъчност, се влошава вечер и е придружено от други симптоми като задух и умора.

Флеберизъм

Разширените вени и хроничната венозна недостатъчност също могат да причинят подуване на краката. Неправилното функциониране на венозните клапи води до застой на кръвта в краката, което води до подуване и тежест. Разширените вени могат да се появят като паяжини, възли и разширени вени.

Проблеми с лимфната система

Лимфната система играе важна роля в отстраняването на излишната течност от тъканите. Заболявания на крака, като лимфедем, могат да доведат до значително подуване на краката. Лимфедемът може да бъде вроден или да се развие поради нараняване, инфекция или операция.

Проблеми с черния дроб

Чернодробни заболявания като цироза могат да причинят задържане на течности в тялото и да доведат до подуване на краката. При цироза синтезът на протеини е нарушен, което засяга обмяната на течности и води до натрупването им в долните крайници.

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Нарушение на подвижността

Престоят в неподвижно положение за дълго време, като седнало или изправено положение, може да доведе до подуване на краката. Липсата на движение нарушава мускулната помпа, която помага на кръвта и лимфата да се движат нагоре по краката ви. Това важи особено за хората със заседнал начин на живот.

Грешни обувки и плоски крака

Носенето на неудобни обувки и плоските крака могат да допринесат за подуване. Плоските стъпала водят до неправилно разпределение на натоварването върху краката и нарушават кръвообращението, което причинява подуване.

Горещо време

През лятото, при горещо време, подуването на краката става особено често. В горещините кръвоносните съдове се разширяват, което води до намаляване на венозния тонус и забавяне на кръвния поток. Освен това в горещо време пием повече течности, което може да влоши проблема.

Как бързо да се отървете от подутите крака у дома?

Намалете приема на сол. Солта задържа вода в тялото, така че намалете количеството в диетата си.

Изберете удобни обувки. Ако имате деформация на стъпалото, може би ортопедът ще ви препоръча набор от специални упражнения за корекция.

Поддържайте физическа активност. Редовната физическа активност като ходене, бягане, плуване и ставни упражнения помага за подобряване на дренажа на течности.

Практикувайте повдигната позиция на краката. Легнете и повдигнете краката си над нивото на сърцето за 15-20 минути няколко пъти на ден.

Използвайте компресионно облекло. Ако имате тежки разширени вени, компресионните чорапи могат да помогнат за предотвратяване на задържането на течности.

Масаж. Редовните масажни сесии подобряват микроциркулацията и дренажа на тъканите.

Не забравяйте, че борбата с подуването на краката изисква интегриран подход.Ако проблемът продължава дълго време, консултирайте се с лекар за диагностика и избор на оптимално лечение..

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес