Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от деменция

09 октомври 2024, 12:05 часа

Руският ендокринолог д-р Зухра Павлова споделя колко яйца трябва да се ядат на ден, за да се предотврати развитието на деменция

По колко яйца на ден могат да ви предпазят от деменция?

"Консумацията на едно яйце ежедневно може да предотврати деменция. До този извод стигнаха учени от Китай и Великобритания. Те са наблюдавали 233 души със и без деменция, за да проучат диетата им през последните две години и други рискови фактори за хронични заболявания. Оказа се, че участниците в проучването с деменция са почти наполовина по-склонни да ядат яйца всеки ден в сравнение с контролната група (28,3% срещу 41,6%) и по-вероятно да ядат яйца само веднъж месечно (15,5% срещу 8,6%)", казва специалистът.

Ново проучване: Този алкохол намалява риска от деменция

Ендокринологът допълва, че това предполага възможна връзка между умерената консумация на яйца и намаления риск от деменция. Според учените най-полезно е да се яде по едно яйце на ден. Ако ядете повече или по-малко, това няма да доведе до същите резултати и дори може да навреди на тялото.

Лекарят припомня, че все пак яйцата са много калорични и прекомерната им консумация може да доведе до наддаване на тегло и образуване на плаки в кръвоносните съдове.

"Второ, разнообразното хранене е необходимо за добро здраве. Колкото и здравословна да е храната, всичко трябва да е с мярка”, съветва лекарят.

Какво е деменция?

Деменцията е заболяване, което засяга мозъка. Първоначално симптомите са леки, но с течение на времето непрекъснато се влошават. Честите симптоми на деменция включват загуба на памет, проблеми с говора и импулсивно или непредвидимо поведение. Една от основните характеристики на заболяването е наличието на плаки и възли (влакнести структури) в мозъка.

Друга особеност на това заболяване е загубата на комуникация между нервните клетки или невроните в мозъка. Тъй като възникват такива аномалии, информацията не може лесно да премине между различните части на мозъка или между мозъка и мускулите или органите. Тъй като симптомите се влошават, на пациентите им е по-трудно да си спомнят скорошни събития, да мислят логично и да разпознават хората, които познават.

В крайна сметка човек с деменция може да стане напълно зависим от други хора за помощ. Според Националния институт по стареене деменцията е шестата водеща причина за смърт в Съединените щати. Въпреки това, според последните оценки, това може да е третата причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания и рака.

Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес