Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко часа сън на ден вредят на здравето?

07 август 2024, 10:37 часа

Ако възрастен човек често или редовно спи повече от девет часа на ден на нощ, тази продължителност на съня може да е доказателство за здравословни проблеми, предупреждава руският невролог д-р Екатерина Демяновская.

Дълъг сън - защо е вреден

Лекарят цитира изследване, което показва, че хората, които спят повече от девет часа на нощ, са с 33% по-склонни да имат коронарна болест на сърцето и с 48% е по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания.

Това е идеалната температура в спалнята за добър сън

Освен това д-р Демяновская открива връзка между прекалено продължителния сън (хиперсомния) и повишените нива на кръвната захар и развитието на диабет тип 2. При хората с хиперсомния, уточнява лекарят, рискът от диабет е два пъти по-висок, отколкото при тези, които спят по седем-осем часа и същевременно се наспиват достатъчно. Също така хората, които спят много, са по-податливи на затлъстяване и метаболитни нарушения, допълва специалистът.

"При някои хора нарушенията на съня могат да бъдат придружени от депресия и тревожни разстройства, хипотиреоидизмът - намалена функция на щитовидната жлеза и прием на специални лекарства - антидепресанти, антихистамини", споделя лекарят.

Необходимостта от продължителен сън също може да е провокирана от сънна апнея (задържане на дъха по време на сън), синдром на неспокойните крака, бруксизъм (напрежение на челюстите и скърцане със зъби) и хронична болка, например в ставите, която се влошава през нощта, пояснява д-р Демяновская.

Ако стандартните седем до девет часа за пълноценна почивка не са достатъчни, неврологът препоръчва да посетите лекар и да разберете причината за продължителния ви нощен сън.

През 2010 г. учени от Великобритания и Италия проведоха мащабно изследване, обхващащо 1,5 милиона души. По този начин беше установен статистически модел: хората, които спят по-малко от шест часа на ден, имат 12% повишен риск от преждевременна смърт поради здравословни проблеми в сравнение с тези, които спят осем часа. Но дори и за тези, които спят повече от девет часа на ден, подобни рискове нарастват до 30%. Експертите отбелязват, че когато човек спи повече от осем до девет часа, това е причина да се обърне внимание на състоянието на сърдечно-съдовата система.

В същото време експертите смятат твърдението, че всички хора трябва да спят еднакъв брой часове и да си лягат строго в определено време, за погрешно. „Някои хора се нуждаят от повече сън, други по-малко. Някои са свикнали да си лягат в 21:00, а други в 0:00“, казва руският невролог д-р Полина Пчелина.

"Това се определя генетично. Средно възрастните се нуждаят от седем до девет часа сън през нощта, въпреки че има хора в тази възрастова група, които се нуждаят от шест до шест часа и половина почивка или, обратно, 10. За хората над 65 години нуждите от сън варират между седем и осем часа. А колкото повече остарява човек, толкова по-малко сън му трябва", казва Пчелина.

„Ако новороденото трябва да спи до 17 часа, то ученикът не се нуждае от повече от 10-13. До 18-годишна възраст сънят става нормален за възрастен: седем до девет часа“, казва лекарят.

Може ли да се наспите за 6 часа?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес