Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По кое време на деня е най-добре да ядете диня - ето какво разкри лекар

03 август 2023, 16:00 часа
Реклама

Руският диетолог д-р Жана Коробейникова разкри по кое време на деня е най-добре да ядете диня. Тя призова консумацията на този плод да се осъществява през първата половина на деня - до 16-17 часа.

Според експерта може да го консумирате като десерт в края на основното хранене или във вид на плодова салата. Можете да ядете не повече от 250 грама от плода на ден.

На свой ред диетологът Наталия Павлюк отбелязва, че дините са богати на ликопен, който е форма на витамин А. Например 600–700 грама от този плод съдържа около 30 милиграма ликопен. Но това количество може да причини проблеми със стомашно-чревния тракт, така че трябва не консумирайте много от този продукт през деня.

Студена диня - лекар разкри кой НЕ трябва да я яде

Крайпътните сергии са най опасното място за закупуване на дини, според руския диетолог Дария Русанова.

Експертите споделят и кои са другите ползи за здравето от дините.

Други ползи от динята

Поддържане на водния баланс - благодарение на 92% вода в състава на си, дините насищат организма с течност, което е особено важно в горещите летни дни.

Нормализиране на телесното тегло - тези плодове са много засищащи и може да заместят пълноценното хранене. Консумацията им помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Също така е от полза за бъбреците, тъй като ги насърчава да превърнат аминокиселината L-цитрулин в аминокиселината L-аргинин.

Дините осигуряват профилактика на сърдечно-съдови заболявания - ликопенът в състава им понижава нивата на холестерола и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Облекчаване на симптомите на астма - 800 грама от този плод съдържа дневната норма на естествен витамин С, който облекчава неразположенията при астма.

Борба срещу възпаления и рак - друго полезно свойство на аминокиселината L-цитрулин и витамин С е предпазването от онкологични заболявания.

Нормализиране на нервната система - дефицитът на калий затруднява преминаването на нервните импулси, причинява конвулсии, изтръпване на крайниците и изтръпване на повърхността на кожата. Този плод съдържа големи количества калий.

Предотвратяване на термичен шок - топлинният удар е опасност, с която много хора могат да се сблъскат в горещите дни. Дините съдържат електролити, които предотвратяват топлинен удар.

Благоприятен ефект върху бъбреците и отделителната система като цяло - калцият и калият в пулпата помагат за премахване на токсините, улесняват работата на бъбреците и възстановяват здравето им.

Защита на очите и поддържане на зрението - витамин А и каротеноидите в плода са от съществено значение за нормалната функция на очите.

Подобряване състоянието на кожата и косата - витамините А и С в пулпата на плода стимулират производството на колаген.

Стимулиране на червата - консумацията на плода подобрява работата на червата и нормализира изпражненията поради високото съдържание на вода и фибри.

Още: Лекар: Не яжте диня при тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес