Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пийте всяка сутрин тази напитка вместо кафе, тя сваля кръвното и укрепва имунитета

23 октомври 2024, 12:52 часа

Тази напитка не само перфектно замества кафето, но и оказва положителен ефект върху кръвното и имунитета. Цикорията отдавна се смята за една от най-полезните храни за организма, съобщава д-р Василиса Пономарева.

Ползи от цикорията - ето защо трябва да я консумирате вместо кафе 

Цикорията е богат източник на различни витамини и други полезни компоненти. Съдържа инулин, който подпомага здравето на червата, както и витамини от група В, калий, магнезий и антиоксиданти. 

Какво да сложите в кафето, за да отслабнете по-бързо?

"Проучванията показват, че редовната консумация на цикория подобрява храносмилането и стимулира растежа на полезните бактерии, намиращи се в червата. Благодарение на това се подобрява общото състояние на стомашно-чревния тракт", казва специалистът. 

Тази билка съдържа различни антиоксиданти. Отдавна е доказано, че имат положителен ефект върху организма. 

Благодарение на съдържанието на калий и други минерали, цикорията помага за намаляване на кръвното налягане. Подобрява се и общото състояние на кръвоносните съдове и съдейства за подобряване на качеството на кръвта. 

Въпреки многобройните си ползи, цикорията има противопоказания. Хората с алергии към растенията астра трябва да избягват нейната консумация. Също така се препоръчва цикорията да се използва с повишено внимание от хора със стомашно-чревни заболявания.

Други ползи от цикорията

Подобно на други растения, цикорията съдържа значително количество фибри. Те са необходими на човешкия организъм за поддържане на здравето на микробиотата и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Бета-каротинът е пигмент, провитамин на витамин А. Известен е като антиоксидант, а освен това има силно имуностимулиращо и адаптогенно действие. Храни и лекарства, съдържащи това вещество, насърчават заздравяването на рани.

Фолиевата киселина, която се съдържа в тази билка е друго важно вещество, участващо в изграждането на нови клетки. Тя е необходима за нормалното функциониране на костния мозък, в който протича активно клетъчно делене.

Витамин С, известен като аскорбиновата киселина, също влиза в състава на цикорията. Той не само помага за подобряване на имунитета, но също така е жизненоважен за функционирането на съединителната и костната тъкан. Той е антиоксидант и участва в нормализирането на редокс процесите.

Билката съдържа и витамин В2 (рибофлавин), който е необходим на човешкото тяло за поддържане на здрави кожа, нокти и коса. Освен това рибофлавинът е частично отговорен за образуването на червени кръвни клетки и функцията на щитовидната жлеза. При липса на витамин В2 могат да се появят кожни лезии, очни заболявания (конюнктивит, кератит) и анемия.

Тази напитка е по-полезна за възрастните хора от кафето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес