Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЯМА да повярвате като разберете за какво ни помага ДЮЛЯТА

21 октомври 2021, 16:02 часа
Реклама

Дюлята е един от онези плодове, които успяват да омагьосат с външния си вид. Наситеният й жълт цвят ни кара да я държим я ръце дълго време и да не откъсваме поглед от нея. Освен, че е толкова обаятелен и ароматен, този плод е също толкова полезен.

От край време се знае, че съдържа редица вещества, от които организмът на човек се нуждае. Дюлята облекчава стомашните проблеми, използва се като средство за успокояване на кашлицата и подобряване на имунитета.

Разбира се, това съвсем не е всичко, което можете да извлечете като полза от жълтия плод.

За какво ни помага дюлята и нужно ли е да включваме плода в менюто си?

Този плод може да се похапва както в сурово състояние, така и приготвен на компоти, сиропи, сладка и други. Както и да го консумирате, той е еднакво ефективен при лечение на много здравословни проблеми.

Знаете ли, че в дюлите се съдържа дори по-голямо количество витамин C, отколкото в лимоните? В тях има още калций, магнезий, калий, мед и много други. Ще се изненадате като разберете, че най-лечебната част от този плод са именно семките. От тях може да се приготви чай, действащ изключително благоприятно на целия ни организъм.

Когато семките биват накиснати във вода, те започват да отделят слуз, която се справя с упоритата кашлица, пречиствайки дихателните пътища.

Колко полезна е дюлята за здравето ни?

Дюлите също са способни да предотвратят инфекциозни заболявания и това отново се дължи на семките, които са част от плода.

Ако страдате от анемия, за предпочитане е да консумирате жълтия плод печен или варен. Хората, които са с астма, най-добре да си приготвят сок от дюли. Той най-много би им помогнал. Важно е обаче да се пие на момента, защото много бързо се окислява. Препоръчително е да се приема преди хранене.

Яжте колкото се може по-често дюли, когато са в сезон. От тях можете да извлечете редица ползи!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес