Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрата вечеря за възрастните хора - какви храни включва

31 май 2024, 16:24 часа

Вечерята е едно от най-важните хранения за деня. Но с напредване на възрастта е важно да се подбират правилно храните, които трябва да се включат в нея. Колкото по-възрастен става човек, толкова по-често в менюто му трябва да присъстват храни, богати на витамини и минерали.

Какви храни трябва да ядат всички пенсионери на вечеря и защо?

Правилното хранене играе ключова роля за поддържането на здравето и благосъстоянието на пенсионерите. С напредване на възрастта тялото ви става по-уязвимо, така че е важно да обърнете специално внимание на избора на храни, които ще ви помогнат да поддържате оптимално здраве, съобщава изданието The Health Site.

Храните, които трябва да се ядят само до обяд

Зеленчуци и плодове - богатите на витамини, минерали и антиоксиданти зеленчуци и плодове са неизменна част от здравословното хранене на пенсионерите. Те помагат за укрепване на имунната система и намаляват риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Растителни масла, семена и ядки - на пенсионерите се препоръчва да консумират здравословни мазнини, които са богати на зехтин и други нерафинирани растителни масла, рибено масло и ядки. Те съдържат Омега-3 мастни киселини, които помагат за подобряване на зрението, мозъчната функция и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Млечни продукти - богати на калций и витамин D, млечните продукти играят важна роля за поддържането на здрави кости при пенсионерите. Те помагат за предотвратяване на остеопороза и укрепват зъбите, което е особено важно в напреднала възраст.

Зърнени и пълнозърнести храни - богати на фибри, зърнените и пълнозърнестите храни помагат за поддържане на здрава храносмилателна система и намаляват риска от развитие на диабет тип 2, те също са с високо съдържание на енергия, което е от съществено значение за поддържането на активен начин на живот при възрастните хора.

Месо и риба - хората в напреднала възраст трябва да ядат достатъчно протеини, които са важен хранителен елемент за поддържане на здравето на мускулите и общата енергия. Риба, морски дарове, птици, яйца и млечни продукти са отлични източници на протеини.

Известно е, че мускулната маса намалява с годините, но мастната маса, напротив, се увеличава и за да не провокирате развитието на нови или обостряне на хронични заболявания, си струва внимателно да наблюдавате диетата си. Това е важно за любителите на месото, тъй като с възрастта храненето трябва да бъде възможно най-здравословно и балансирано. И месото е много подходящо за това като продукт, съдържащ протеини, животински мазнини и аминокиселини.

Месото е източник на протеини и желязо, които могат да бъдат заменени с други храни - ядки, бобови растения, морски дарове - само частично, тъй като само то съдържа някои аминокиселини и микроелементи, животински мазнини, необходими на тялото. Можете да готвите месото по различни начини, в зависимост от предпочитанията ви.

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес