Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли продължителността на съня да влияе върху риска от деменция?

25 юли 2024, 15:44 часа

Продължителността на съня играе важна роля за риска от развитие на деменция. Изследванията все повече подчертават как недостатъчният и прекомерният сън могат да повлияят на когнитивното здраве, като потенциално увеличават вероятността от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Адекватният сън е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве на мозъка. По време на сън мозъкът преминава през редица възстановителни процеси. Една от критичните функции е изчистването на бета-амилоидните плаки, които са анормални протеинови отлагания, свързани с болестта на Алцхаймер.

Проучванията сочат, че по време на дълбок сън глимфатичната система на мозъка става по-активна, отмивайки тези токсични вещества. Когато сънят е нарушен или недостатъчен, този процес на прочистване може да бъде нарушен, което води до натрупване на тези плаки и увеличава риска от деменция.

И обратното, прекомерният сън също може да е сигнал за проблеми. Хроничното недоспиване често се свързва с влошаване на когнитивните способности, но прекомерно дългият сън, особено при по-възрастните хора, може да е показателен за основни здравословни проблеми.

Наблюдава се, че хората, които постоянно спят повече от девет часа на нощ, може да имат повишен риск от деменция. Тази връзка може да се дължи на различни фактори, включително възможността прекомерният сън да е по-скоро симптом, отколкото причина, отразяваща опита на мозъка да компенсира по-ранно влошаване на когнитивните способности или други здравословни проблеми.

Връзката между продължителността на съня и риска от деменция е сложна и се влияе от различни фактори, включително възраст, генетика и общо здравословно състояние. Например възрастните хора, които имат фрагментиран или некачествен сън, могат да бъдат изправени пред по-висок риск от когнитивни увреждания в сравнение с връстниците си с редовен режим на сън. Освен това състояния като сънна апнея, които могат да причинят чести събуждания през нощта, са свързани с повишен риск от деменция. Ефективното лечение на нарушенията на съня може потенциално да намали този риск и да подобри когнитивните резултати.

Проучванията показват също, че поддържането на постоянен график на съня е полезно. Нередовните модели на сън, като например променливото време за заспиване и събуждане, могат да нарушат циркадния ритъм на организма и да доведат до влошаване на когнитивните способности. Редовният режим на сън помага за синхронизиране на вътрешния часовник на тялото, като подпомага по-доброто качество на съня и съответно по-доброто здраве на мозъка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес