Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се разболеете от климатика?

17 юли 2024, 13:20 часа

Основната опасност от климатиците е, че натрупват във филтрите си опасни бактерии, алергени и гъбички. Ако климатикът не се почисти, той ще ги разпространи в помещението и това може да стане причината за появата на различни неразположения. За да не се случи това, важно е редовно да поддържате климатика: да почиствате и сменяте филтри, да миете и дезинфекцирате елементите му.

Разболяват ли климатиците - митове и истини

В климатика се натрупва влага, в която се развиват добре патогенни гъбички и плесени, като Aspergillus niger, причинителят на мукормикозата. Ако ги вдишвате редовно, може да развиете алергия или гъбична инфекция на белите дробове, съобщава изданието The Health Site.

Защо НЕ трябва да спите в стая с климатик

Един климатик може да замърси въздуха в помещенията с поне десет различни бактерии, като Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus и Streptococcus. В охладителните системи се образуват поради влага и навлизане на органични частици.

Най-често срещаният страх, свързан с използването на климатици, е заразяването с легионелоза, опасно заболяване, което причинява тежка пневмония. Легионела наистина може да се развива във филтрите на климатици, но досега са описани само няколко случая на заболяването, причинени от големи системи за охлаждане на въздуха, инсталирани в хотели, търговски центрове и болници.

Домашен или офис климатик най-вероятно не може да причини легионелоза. Водата в такива системи е с твърде ниска температура, за да расте и да се размножава легионела.

Климатикът прокарва въздуха от помещението, заедно с навлизащите в него прах, пърхот от домашни любимци, полени и бактерии. След това такъв коктейл отново се напръсква из стаята. Ако човек има склонност към алергии, след като вдишва тази смес, тогава той най-вероятно ще се оплаква от следните неприятни симптоми: запушен нос, сълзене на очите, кашлица.

Обикновено климатикът се включва при затворени прозорци, което означава, че по време на работа в стаята не влиза свеж въздух. При такива условия съдържанието на кислород в помещението намалява, което може да доведе до главоболие.

Друг мит, свързан с климатика, е причиняването на невралгия. Климатикът може да не причини невралгия, но може да бъде отключващ фактор, който да предизвика нов болезнен пристъп при хора, които вече страдат от заболяването.

Проучванията съобщават за връзка между астмата и гъбичното замърсяване на климатичните системи, съобщава изданието. Мръсната сплит система разпространява алергени в стаята и може да влоши симптомите на астма. Фактът, че климатикът изсушава въздуха, също може да се отрази негативно на астматиците.

Климатикът не може да причини ARVI, както се твърди - такива инфекции се причиняват от вирусни частици, които се предават от болни хора на здрави хора. Ето защо, ако след включване на климатика човек развие симптоми на настинка, то климатикът няма връзка с това. Най-вероятно честите настинки в периода на използване на климатици се дължат на факта, че по това време хората затварят прозорците си и се намират в лошо проветриви помещения, където е по-лесно да се разпространяват вирусите.

Климатикът трябва да е на тази температура, за да НЕ е опасен за здравето

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес