Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много жени премахват гръдните импланти заради хормонални проблеми и депресия

23 юли 2024, 16:10 часа

През последните години в Австралия се наблюдава драстично увеличение на отстраняването на гръдни импланти, тъй като редица жени изпитват тежки симптоми след естетичната процедура.

Вижте още: Експерти: Тази съставка за готвене може да е опасна за здравето ви

Според данни от местния здравен регистър процентът на жените, решили да се подложат на т. нар. „операция за експлантация“, т.е. процесът на отстраняване на импланта, се е увеличил от 0,4 през 2016 г. на седем през 2022 г.

Тези цифри включват и онези жени, на които са поставени импланти след диагностициране на рак.

Кристина Тамба, дерматолог от Куинсланд е една от тези, които се решиха на тази стъпка.

Знам, че постъпих правилно, защото сега се чувствам страхотно“, казва тя.

Тамба е претърпяла операция за уголемяване на бюста преди повече от десет години, което според нея е причинило симптоми като "наддаване на тегло, хормонални промени, безпокойство и мисли за самоубийство".

Тя не е единствената – такива странични ефекти от процедурата са докладвани от много жени, а някои експерти ги наричат ​​заедно „болест на гръдния имплант“.

Изследователите посочват, че това състояние все още не е медицински признато, но изисква допълнително проучване, съобщава "Euronews"

От пет или шест години премахвам импланти от хора, които идват при мен, защото не се чувстват добре, и около 80 процента от тях идват за шестмесечно проследяване и казват, че се чувстват много по-добре ”, казва д-р Питър Уидоусън, козметичен и реконструктивен хирург в Lotus.

Проучване, проведено в университета Macquarie в Австралия, установи, че от 226 жени с импланти, 77 са избрали "операция за експлантация" и от този брой 85 процента се чувстват много по-добре шест месеца след процедурата.

Вижте още: Ако имате тези симптоми след ужилване, незабавно отидете на лекар

Проучването е първият опит за изследване на групата от симптоми, засягащи жените с импланти в тази страна.

Когато имате толкова много симптоми и толкова много променливи, отнема време, за да прегледате систематично данните“, казва Ананд Дева, професор в университета Macquarie, който е работил по изследването.

Специалистите съветват жените, които имат импланти, да преминават редовни прегледи.

Според изследване, публикувано в Австралазийския колеж по козметична хирургия през 2023 г., уголемяването на гърдите е втората най-разпространена козметична хирургия, като цели 26 процента от анкетираните са се подложили на процедурата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес