Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

17 юни 2024, 08:11 часа

Руският лекар Михаил Кушутов споделя, че възрастните хора задължително трябва да пият вода с една популярна подправка.

Реклама

Подправката, с която възрастните хора трябва да пият водата

Растение, родом от Индия и произлизащо от семейството на джинджифила, куркумата е известна с употребата си като подправка и с оранжевия си оттенък като оцветител за храна. Тя е основна съставка в много традиционни индийски ястия. В допълнение, куркумата има многобройни свойства, които са полезни за нашето здраве и подобряват благосъстоянието ни.

Лекар: НЕ пийте студена вода в жегата

Куркуминът е активният компонент на куркумата, който има антиоксидантни свойства, които помагат за защитата на клетките от увреждане и позволяват тази подправка да се използва за превенция на различни заболявания.

"Куркумата идеално стимулира производството на жлъчка, като същевременно насърчава по-доброто храносмилане; препоръчва се да се използва дори при лошо храносмилане. Има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението, включително симптомите на артрит. Има много изследвания, потвърждаващи ефективността на куркумина за подобряване на мозъчната функция и за предотвратяване на някои неврологични заболявания", обяснява токсикологът, кандидат на медицинските науки Михаил Кутушов.

Подправката е особено полезна за възрастни хора, тъй като има положителен ефект при хронични заболявания, които засягат по-възрастната възрастова група, добавя д-р Ирина Громова.

Ползи от консумацията на вода с куркума

Функциите на куркумата се увеличават, когато се добави към вода и се запари. Инфузията на куркума има много свойства, които имат благоприятен ефект върху нашето тяло.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва да се приемат запарки от куркума 2-3 пъти на ден, при необходимост по 0,5-1,0 g стрито билково вещество в 150 ml вряща вода. Според информация, публикувана на портала Medical News Today, инфузията на куркума има противовъзпалителни и имуностимулиращи функции, освен това основната му съставка е отлична за лечение на ставни и мускулни заболявания.

Инфузията е идеална за профилактика на някои заболявания, като диабет. Тя пречиства тялото от свободните радикали и може да предотврати увреждането на клетките. 

„Куркуминът помага в борбата със свободните радикали в тялото, което помага за предотвратяване на увреждането на клетките и забавя процеса на стареене. Той също така намалява риска от развитие на някои заболявания, като диабет и рак“, обяснява д-р Ирина Громова.

"Европейската агенция по лекарствата дава зелена светлина за употребата на инфузия от куркума за увеличаване на жлъчната секреция при лошо храносмилане. Подправката стимулира отделянето на жлъчка, което подобрява храносмилането и облекчава киселините. В същото време намалява нивото на киселинност в стомаха и подпомага заздравяването на стомашни язви", казва д-р Ирина Громова.

Като противовъзпалително средство куркумата облекчава болката и други симптоми на артрит. Но тя не замества лекарствата, а допълва ефекта им.

Куркуминът има силно противовъзпалително действие, което го прави ефективен при облекчаване на симптомите на артрит и други възпалителни заболявания, обяснява експертът.

Куркумата подобрява работата на мозъка. Едно от предимствата на тази подправка е, че тя действа като невропротектор и стимулира мозъчната функция. Освен това може да намали вероятността от заболявания като болестта на Алцхаймер.

Има изследвания, които показват, че куркуминът може да има положителен ефект върху мозъка и паметта. Няма обаче убедителни научни доказателства, потвърждаващи ефективността на подправката в тези случаи, посочва д-р Ирина Громова.

Как да приемате вода с куркума и с какво може да се комбинира?

Д-р Михаил Кутушов препоръчва тази течност да се приема след хранене. Въз основа на вкусовите предпочитания можете да добавите джинджифил, ябълка и канела.

Куркума се препоръчва да се приема след хранене за по-добро усвояване на хранителните вещества. Може да се комбинира и с джинджифил, мед, черен пипер (също за подобряване на усвояването) и други подправки.

Как се приготвя течността?

Изсипете четири чаши вода в тенджера и оставете да заври, добавете супена лъжица куркума на прах, малко парче обелен джинджифил, пръчка канела и цели резени ябълка към врящата вода.

Намалете топлината и оставете да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това прецедете запарката, за да не останат твърди парчета. След като инфузията се охлади малко, добавете мед, за да придадете страхотен вкус.

Можете и директно да разтворите куркумата в топла вода, но първият метод гарантира по-добро усвояване на хранителните вещества в нея. 

Кой не трябва да използва куркума?

Куркумата има ползи за здравето, но не всеки може да я приема. Михаил Кутушов изброи категориите, за които куркумата е противопоказана.

Куркумата е строго противопоказана за хора със стомашно-чревни язви, камъни в жлъчката, бременни и кърмещи жени и страдащи от алергии. Също така, според Ирина Громова, куркумата е противопоказана за хора с нарушения на кръвосъсирването и тези, които приемат антикоагуланти.

При неспазване на ограниченията има риск от развитие на нежелани реакции, чиято сила варира от лек дискомфорт до сериозни здравословни проблеми, предупреждават специалистите.

Защо НЕ трябва да пиете по 2 л вода на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес