Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: В тази подправка има повече витамин С от лимоните

22 септември 2024, 20:48 часа

Ендокринологът и диетолог д-р Елена Сюракшина коментира ползите от подправката, която съдържа повече витамин С от лимона. 

Ползи от хряна

Хрянът отдавна се използва като бактерицидно и противовъзпалително средство при вируси и настинки. Той съдържа фибри, етерични масла, фитонциди, много витамин С, както и витамини В1, В2, В3, В6, Е, фолиева киселина и важни минерали: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед и арсен. Концентрацията на витамин С в този кореноплод е по-висока, отколкото в портокалите и дори в лимоните. В това отношение коренът от хрян не отстъпва на плодовете на касиса, отбеляза лекарят.

Сложете тази подпрвка във водата - тя сваля захарта и пречиства тялото

Коренът от хрян съдържа захар, аминокиселини, бактерицидното протеиново вещество лизозим и органични съединения. Летливите вещества, фитонцидите, на които е богат хрянът, могат да убиват патогенните микроби. Специално внимание заслужава гликозидът синигрин, при разграждането на който се получава алилово синапено масло.

Хрянът действа на организма като стимулант. Когато се използва умерено, той оказва положително въздействие в следните аспекти:

  • апетитът се подобрява;
  • киселинността на стомашния сок се повишава
  • нивата на кръвната захар намаляват;
  • кръвното налягане намалява;

Хрянът има диуретично и холеретично действие върху организма. Смята се за естествен афродизиак. Използването на хрян като компрес може да помогне за облекчаване на болките в мускулите и ставите поради затоплящите му свойства. Хрянът може да помогне при настинки и респираторни заболявания, тъй като помага за разреждане на слузта и улеснява отхрачването.

"Важно е да запомните, че хрянът има доста силен вкус и мирис, така че трябва да се консумира умерено", казва специалистът.

Хрянът съдържа антиоксиданти, витамини B, C, E, K. Микроелементите - бор, калий, калций, силиций, магнезий и натрий също се срещат в изобилие. Така че с негова помощ не е трудно да се компенсира дефицитът на тези вещества, основното е да се балансира диетата, а не само да се яде корен или листа. Силицият повишава еластичността на кръвоносните съдове, прави косата, ставите и костите по-здрави, а други полезни вещества спомагат за усвояването му в организма.

От това растение се правят и тинктури за външно приложение. Лосиони, направени от тази тинктура, дезинфекцират ожулвания, дерматити, гъбични заболявания, прилагат се и при ревматизъм. Можете също да използвате тинктура от хрян за премахване на лунички.

Кога не трябва да ядете хрян?

Разбира се, хрянът не е абсолютно здравословен за всеки. Не трябва да ядете много хрян, ако страдате от бъбречни или чернодробни заболявания, стомашно-чревни заболявания, алергични проблеми или висока киселинност. Също така не трябва да се приема от деца, бременни и кърмещи жени.

"Полезното алилово масло понякога може да бъде и вредно; ако се злоупотребява с хрян, може да възникне изгаряне на стомашната лигавица и гастроентерит. Прекомерната външна употреба също може да доведе до изгаряния по кожата. Не забравяйте, че умереността е необходима във всичко, тогава хрянът ще бъде само в полза на здравето", казва специалистът.

Учени: Това е най-добрата подправка за мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес