Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този плод укрепва сърцето и имунитета

05 септември 2024, 20:52 часа

Сокът от този плод често се подценява. Въпреки това, той съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и сърцето. Диетологът Кристофър Мора каза, че полезността на сока от манго зависи от начина на приготвяне и съдържанието на захар. 

Ползи от мангото за сърцето, тялото и имунитета

Сокът от манго е богат на витамини А и С, които укрепват имунната система, калий и магнезий, но най-мощното хранително вещество в състава му са антиоксидантите.

Кардиолог определи коя е най-добрата закуска за сърцето

„Сокът от манго съдържа антиоксиданти като мангиферин, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките“, отбелязва експертът.

Може да бъде ефективен и за хидратация, въпреки че не трябва да замества водата. Освен това, мангото може да подпомогне храносмилането с помощта на естествени ензими, които също могат да бъдат намерени в сока от него. Според диетологът Мишел Рутенщайн сокът от манго е богат на антиоксиданти, които могат да подобрят имунната функция. Антиоксидантите като бета каротин могат да насърчат цялостното здраве, включително здравето на сърцето, като намаляват оксидативния стрес и възпалението.

100 грама сок от манго съдържа:

  • калории - 51
  • протеин - 0,11 гр
  • мазнини - 0,06 гр
  • въглехидрати - 13 гр

Мангото също е добър източник на минералите мед и фолиева киселина, които поддържат здравословния растеж и развитие на плода.

Сокът от манго може да се добавя към различни напитки, десерти, сосове, кремове, смутита, да се добавя към алкохолни и безалкохолни коктейли. Можете да направите желе от манго, торта или десерт с пълнеж от манго.

Високото съдържание на фибри (около 20% от дневната норма) и водата в състава на плода са причината той да подобрява храносмилането, по-специално да облекчи симптомите на хроничен запек.

Мангото има почти толкова витамин С, колкото и лимоновият сок: 100 грама съдържат 36 милиграма. Една чаша (165 гр) съдържа до 70% от дневната норма. Доказано е, че витамин С помага на тялото да произвежда повече бели кръвни клетки – левкоцити, които отговарят за имунитета.

Освен това с една порция манго организмът получава 10% от дневната нужда от витамин А, който също укрепва имунната система. Между другото, дефицитът на това вещество е свързан с повишен риск от инфекция.

Витамин С, който също влиза в състава на плода, участва в производството на колаген - протеин, който е отговорен за растежа и регенерацията на клетките на кожата и косата. В допълнение, мангото е добър източник на витамин А. Това вещество нормализира работата на мастните жлези, предотвратява запушването на порите и предпазва клетките от влиянието на околната среда. Плодът също е богат на полифеноли, които предотвратяват увреждането на космените фоликули поради хроничен стрес.

"Някои изследователи твърдят, че мангото съдържа мощни хранителни вещества против стареене, включително витамини D, E и B, цинк, желязо и калций. Екстрактите от манго често се включват в козметиката, а с пулпа му можете да приготвите домашни маски за лице", казва специалистът.

Кардиолог: Тази любима храна убива сърцето и вдига холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес