Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 3 вкуса в устата издават сериозни заболявания

16 май 2023, 18:49 часа
Реклама

Един от тревожните сигнали на тялото за възможни здравословни проблеми е появата на специфичен вкус в устата, съобщава изданието The Sun.

3 вкуса в устата, които издават опасни заболявания

Сладникав дъх или вкус в устата - това може да е симптом на състояние като диабетна кетоацидоза. Среща се при хора с диабет и инсулинова резистентност. В случай на кетоацидоза клетките на тялото не получават достатъчно глюкоза за производство на енергия поради нарушена инсулинова чувствителност. За да компенсира, тялото започва да произвежда енергия, използвайки не глюкоза, а мазнини. То произвежда кетони, които придават на дъха и вкуса в устата сладникава миризма, напомняща на бонбони или презрели плодове.

Метален вкус в устата - според британския лекар Софи Нютън този симптом може да се усети при много заболявания, включително опасни инфекции. Това оплакване обикновено показва, че в устната кухина е попаднало малко количество кръв, на което вкусовите рецептори реагират. Металният вкус в устата показва сериозни проблеми с бъбреците.

Лекар: Тези 7 симптома издават, че в тялото ви има кръвен съсирек 

„Ако освен метален вкус имате значителна температура, проблеми с дишането или кръв в храчките, трябва незабавно да се консултирате с лекар или в болница“, съветва специалистът.

Солен вкус в устата - според доктор Азад Ейрумлу соленият вкус може да е признак на липса на течности, дехидратация. Тогава тялото произвежда по-малко слюнка в опит да "спести вода" и усещането за сол от храната става по-интензивно.

Лекарят подчертава, че липсата на влага в устата може да е признак за сериозни здравословни проблеми – особено ако е придружена от симптоми като усещане за лепкавост и сухота, възпалено гърло, затруднено дъвчене или преглъщане, лош дъх. Инсулт, диабет, болест на Алцхаймер, автоимунни заболявания като ХИВ или синдром на Сьогрен могат да се проявят по подобен начин.

Най-ранните симптоми на диабет - 5 промени, за които да внимавате

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес