Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази зимна подправка сваля кръвното и холестерола

22 януари 2024, 13:26 часа
Реклама

През зимата често пием топли напитки: кафе, какао, греяно вино - отлична добавка към тях може да бъде една зимна подправка -  канелата. 

Ползи от канелата

Канелата е богата на антиоксиданти и други полезни съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от високо кръвно налягане, както и да понижи стойностие му и тези на холестерола. Просто добавете подправката към напитки или десерти, съветва руският диетолог д-р Лиза Афинская.

"Друго невероятно свойство на подправката: канелата е особено полезна за хора, страдащи от диабет тип 2. Тя не само понижава кръвното налягане, но и повишава инсулиновата чувствителност. Благодарение на това тялото започва да „внася“ глюкоза в клетката, което осигурява поддържането на стабилно ниво на кръвната захар", казв специалистът.

Подправката, която гони махмурлука

"Учени са доказали, че добавянето на канела към диетата всъщност намалява нивото на триглицеридите и „лошия“ холестерол в кръвта, като по този начин предпазва тялото от сърдечни и съдови заболявания. Канелата също е чудесен вариант за тези, които искат да отслабнат. Само четвърт чаена лъжичка може да подобри въглехидратния метаболизъм 20 пъти", казва д-р Афинская.

Освен това учените вече са открили няколко флавоноидни съединения в канелата, които имат противовъзпалителни свойства. Канелата може да се добавя не само към печива и десерти, но и към какао. Диетологът Лиза Атенская сподели рецепта за здравословна зимна напитка.

„Какаото е невероятно богато на флавоноиди, които действат като мощни антиоксиданти. Именно те придават тъмния цвят на напитката. В допълнение, какаото подобрява микроциркулацията в кръвоносните съдове на кожата, като я прави по-равномерна, а също така повишава защитата срещу фотостареене“, казва Лиза Атенская.

За да направите какао ще ви трябва:

  • чаша растително мляко (може да го замените с обикновено мляко, ако желаете);
  • супена лъжица какао на прах;
  • супена лъжица нарязан черен шоколад (от 70% какао) без захар;
  • любим подсладител на вкус (можете да добавите мед или да правите без всичко).

Първо изсипете млякото в голяма чаша, след това го изсипете в малка тенджера и загрейте за няколко минути на среден огън. Когато се затопли, добавете какаото на прах и шоколада и разбъркайте добре. След това можете да добавите мед, канела и да разбъркате отново. Вкусна и здравословна напитка е готова!

Подправката, с която ще отслабнете бързо и ще свалите холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес