Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо намаляването на мазнините в диетата е вредно

09 април 2024, 06:52 часа
Реклама

Диета, която не съдържа необходимото количество мазнини, е вредна за човешкото тяло. Това споделя руският лекар Ирина Баранова, позовавайки се на научни изследвания.

Вреда от диетата с ниско съдържание на мазнини

"Много хора се страхуват от мазнините, смятайки ги за продукт, който повишава нивата на холестерола и причинява сърдечни заболявания. Но учените предупреждават, че не трябва да сте прекалено ревностни в премахването на мазнините от ежедневната си диета. Строгата диета с ниско съдържание на мазнини е вредна, тъй като мазнините в определено количество са физиологично необходими за нормалното функциониране на организма, наред с протеините и въглехидратите", казва специалистът.

Яжте ги и ще отслабнете - тези 5 храни изгарят 2 пъти повече мазнини

„Изключването на мазнини от диетата е пълно безразсъдство“, каза за това Ирина Баранова, кандидат на медицинските науки и терапевт.

Лекарят споделя, че дневното меню трябва да включва храни, които са здравословен източник на мазнини, под формата на риба, ленено масло и други растителни масла, орехи и различни семена. Д-р Баранова подчертава, че много процеси в тялото не могат да се извършват правилно без получаване на мазнини. 

"Мазнините поддържат течливостта на жлъчката, участват в синтеза на хормони и оптимизират метаболизма", обяснява лекарят.

Специалистът обръща внимание на факта, че опасните видове мазни храни включват преди всичко продукти, съдържащи трансмазнини под формата на полуготови продукти, бързо хранене, маргарин, печива и индустриални десерти. Постоянното им присъствие в диетата е тясно свързано със склонността към сърдечно-съдови заболявания и злокачествени тумори.

На свой ред кардиологът Олга Бокерия заявява, че нискомасленото хранене е вредно за мозъка. Според специалиста липсата на здравословни мазнини в диетата (предимно ненаситени мастни киселини омега-3) е свързана с по-висок риск от развитие на негативни патологии, свързани с възрастта, като деменция и когнитивен спад.

„Висококачествените мазнини са необходими за здравето на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове“, постулира лекарят.

Друг експерт, ендокринологът Зухра Павлова, препоръчва да се избягва закупуването на продукти с ниско съдържание на мазнини - особено ако по природа те трябва да са мазни. Тя отбеляза, че от млечни продукти, които са обезмаслени от производителя, тялото не може да усвои необходимия му калций. Освен това при обезмасляване продуктите губят вкусовите си свойства и за подобряването им се използват множество добавки, чиято употреба е напълно нежелателна.

Лекар: Тези 2 подправки лекуват червата и изгарят мазнините

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес