Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През септември яжте всеки ден този есенен плод, той сваля холестерола и забавя стареенето, здравен съвет за деня, 5 септември

05 септември 2024, 10:30 часа

През септември е сезонът на един полезен плод. Руският алерголог д-р Александра Гускова препоръчва неговата консумация най-вече при висок холестерол

Кой е този плод и за какво е полезен?

Морският зърнастец, известен още като облепиха, е много полезен за здравето, съдържа много витамини A, B, C и E, както и минерали, които предотвратяват оксидативния стрес в организма, който причинява бързо стареене.

Морският зърнастец укрепва имунната система, нормализира чревната функция, понижава нивата на холестерола, подобрява кръвообращението, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, а маслото от тези плодове помага за поддържане на здравето на кожата, включително намаляване на възпалението и насърчаване на бързото зарастване на рани.

Това са най-добрите семена при висок холестерол, яжте ги всеки ден

Морският зърнастец съдържа около 200 хранителни вещества в състава си. Едно от най-известните свойства на морския зърнастец е стимулирането на имунната система. Това се дължи на висока концентрация на фитонциди и витамин С. Плодовете от морски зърнастец запазват витамин С дори след замразяване. И само няколко лъжици масло от морски зърнастец ще задоволят дневната нужда на тялото от витамин Е. Рядко се срещат продукти, в които витамините С и Е са в толкова високи концентрации, но морският зърнастец предлага точно това - освен това съдържа високо ниво на каротеноиди, т.е. витамин А.

Освежаващият кисел вкус на плода се дължи на различни киселини: ябълчна, лимонена, винена и др. Те стимулират храносмилането, насърчавайки производството на стомашен сок. Кората на морски зърнастец, както и самите плодове съдържат серотонин, „хормона на щастието“, който поддържа функционирането на нервната система. В морския зърнастец има няколко пъти повече серотонин, отколкото в бананите и дори повече, отколкото в шоколада.

Морският зърнастец отдавна се използва в народната медицина както за стимулиране на храносмилателната система, така и за подобряване на здравето на черния дроб и сърдечния мускул. Омега-3, 6, 9 мастни киселини, съдържащи се в морския зърнастец, помагат за поддържане на сърдечната функция и предотвратяват развитието на диабет. Отвара от семена от морски зърнастец е добро слабително средство.

Д-р Александра Гускова съветва винаги да имате запас от замразен морски зърнастец у дома. Плодовете могат да се добавят към чай или да се използват за приготвяне на компот.

"Трябва обаче да се помни, че морският зърнастец съдържа много киселина, така че хората с гастрит и язва трябва да бъдат внимателни, когато консумират тези плодове. Морският зърнастец също така стимулира отделянето на жлъчка, което може да влоши симптомите на жлъчнокаменна болест", казва специалистът.

Лекар: Това са двете най-добри ядки за сваляне на холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес