Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През есента всеки ден яжте храни, които съдържат тези 3 витамина, здравен съвет за деня, 26 септември

26 септември 2024, 10:52 часа

Есента е времето за сезонни настинки. През този период е особено важно да осигурите на тялото си витамини и за целта е важно да се консумират подходящите храни. Руският лекар Яна Шмелева споделя, че няма конкретен продукт, който трябва да се яде само през есента, но все пак има някои храни, които са задължителни за есенното меню.

„По-важното е кои витамини са в недостиг през есента и трябва да се стараем да ядем храни, които ги съдържат“, отбеляза лекарят .

Храни и витамини през есента

Основният е витамин С, той помага на имунната система да се бори с вируси и бактерии. Източници на витамин С: цитрусови плодове, киви, манго, чесън, киселец, магданоз, зеле, чушки, шипки, различни горски плодове.

Здравен съвет за деня, 19 септември: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни заместват витамините от аптеката

Витамин С помага на организма да се бори с много възпалителни и инфекциозни заболявания. Той стимулира производството на бели кръвни клетки, които помагат за защитата на тялото от инфекции, а също така ускорява заздравяването на рани. Тъй като витамин С е антиоксидант, той повишава естествените защитни сили на организма и намалява риска от развитие на хронични заболявания.

Витамин С подобрява усвояването на желязото от храната. Витамин С превръща микроелемента, съдържащ се в храните от растителен произход, в лесна за усвояване от организма форма. Това е особено важно за тези, които не ядат месо и са предразположени към недостиг на желязо в кръвта.

Витамин Д също е важен през есента. Необходим е основният му източник слънчева светлина. През есента е необходима допълнителна консумация на храни, богати на него. Източници на витамин Д са мазна риба (сьомга, скумрия, херинга, риба тон), млечни продукти, яйца (особено жълтъци).

Също така през есента е необходим витамин А, който поддържа здравето на кожата и лигавиците, бариери срещу инфекции. Витамин А се съдържа в картофите, морковите, спанака и тиквата.

Как да намалим риска от ARVI?

Лекарят дава следните препоръки:

  • Често миене на ръцете. Използвайте сапун и вода или дезинфектант за ръце на алкохолна основа, особено след посещение на обществени места.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с немити ръце.
  • Опитайте се да избягвате близък контакт с хора, особено по време на епидемии.
  • Избягвайте големи тълпи от хора.
  • Укрепването на имунната система включва правилно хранене, физическа активност и здрав сън..
  • Поддържайте оптимална влажност на въздуха в помещението, за да избегнете изсушаване на лигавиците.
  • Управлявайте стреса.

Лекар: Дефицитът на тези витамини е най-опасен

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес