Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар предупреждава кои хора трябва да избягват ядките

17 август 2024, 14:30 часа

Лекарите са съгласни, че ядките изобилстват от ползи, като отбелязват, че са богати на алфа-линоленова киселина (ALA) – вид есенциална омега-3 мастна киселина – и че имат противовъзпалителни свойства.

Вижте още: Учени от Оксфорд разкриват: Гълъбите в града са пълни с устойчиви на антибиотици бактерии

Яденето на ядки поддържа здравето на няколко системи в тялото ви, включително сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и ендокринната система. Ядките подпомагат здравето на червата и мозъка, а тяхната противовъзпалителна способност намалява риска от рак – казва нефрологът д-р. Чидози Одигве.

Лекар по затлъстяване, д-р. Джени Станфорд посочва, че омега-3 мастните киселини в орехите могат да подобрят холестерола, а антиоксидантите намаляват оксидативния стрес. Освен това тя добавя, че орехите съдържат фибри и допринасят за когнитивните функции.

Въпреки това, ядките могат да бъдат опасни за определена популация – такава, която включва приблизително един на всеки седем възрастни.

Става дума за хора с бъбречни заболявания.

"Признаците на бъбречно заболяване включват често уриниране, суха кожа, кървава или пенлива урина, мускулни крампи и подути крака. Ако забележим тези признаци, важно е да отидем на лекар възможно най-скоро. Той може да направи изследване на кръв и урина, което е единственият начин да разберем дали имаме бъбречно заболяване" – казва д-р Одигве.

Всъщност д-р Одигве иска да обясни, че не всички пациенти с бъбречни заболявания трябва да избягват или ограничават консумацията на ядки.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с кръвното ви налягане, когато пиете вода от пластмасова бутилка

"Само пациенти с хронично бъбречно заболяване (ХБН) в напреднал стадий, както и пациенти на диализа, трябва да ограничат, ако не и напълно да избягват консумацията на ядки", каза д-р. Одигве.

Ядките са богати на две хранителни вещества, които могат да бъдат токсични, ако се консумират в големи количества: фосфор и калий.

Дори и да не се консумират в големи количества, бъбреците на хората с ХБН не могат да преработват добре калия и фосфора, което е проблем.

лючовото тук е, че бъбреците помагат да се поддържат нивата на фосфор и калий под контрол. Въпреки това, пациентите с напреднало хронично бъбречно заболяване, за съжаление, нямат този лукс, така че те са изложени на висок риск от прекомерно високи нива на тези два елемента" - обяснява д-р. Одигве.

Но това е само едно от притесненията

"Орехите и бадемите също съдържат оксалати, които могат да причинят камъни в бъбреците, ако се консумират в големи количества. Пациентите с хронично бъбречно заболяване трябва да обърнат внимание на диетата си, за да контролират заболяването", отбелязва д-р Станфорд.

Въпреки това, освен за тази специфична група хора, орехите са добра закуска или добавка към салата. Доктор Одигве ги препоръчва на всички останали, защото ползите от орехите са огромни.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес