Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте тези 3 храни, за да намалите риска от кръвни съсиреци

13 ноември 2022, 06:01 часа

Тромбозата и свързаните с нея кръвни съсиреци често причиняват инсулт и инфаркт. Ето защо е много важно да се сведе до минимум рискът от образуване на кръвни съсиреци.

За да направите това, трябва да се придържате към здравословна и балансирана диета, както и да изключите определени храни от менюто си. Това съветва руския лекар Владимир Пипиленко.

Тези плодове разтварят кръвни съсиреци - яжте поне един от тях всеки ден

Храните, които трябва да изключите от диетата си, за да се предпазите от кръвни съсиреци

Според експерта храните с нишесте, добавена захар и сол трябва да се консумират много внимателно. Тези храни повишават нивото на възпаление в кръвоносните съдове.

Ако искате да консумирате нещо сладко, по-добре заменете стандартните сладкиши с малка порция черен шоколад. Още по-добре би било да ги заместите с ядки с мед или плодове.

Сладкишите, както и повечето тестени изделия, съдържат нишесте и захар.

Хирург: Правете това и яжте тези храни всеки ден, за да намалите риска от тромбоза

Експертът добави, че при неправилно хранене възниква метаболитна дисфункция, която провокира инсулт и затлъстяване. Омега-3 мастни киселини, антиоксидантни витамини и нови биологично активни флавоноиди, открити в какаото и чая, могат да помогнат в борбата с тези заболявания.

Той съветва да се откажете и от храните с добавена сол. Особено от тези, в които тя се съдържа в големи количества - консерви, туршии, колбаси, бързо хранене.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на прегледа при специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес