Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако пиете лекарства за щитовидната жлеза, НЕ яжте тези храни

16 октомври 2024, 11:29 часа

Според диетологът Еумениос Карафилидис някои храни пречат на действието на лекарствата, предписани при тиреоидит на Хашимото, хроничен възпалителен процес, протичащ в щитовидната жлеза

Храните, които не трябва да се комбинират с лекарства за щитовидната жлеза

Д-р Карафилидис споделя, че ако имате този проблем, трябва да избягвате бързо хранене, сладкиши и подсладени напитки (сода, сладолед, бонбони, зърнени храни), пържени храни, рафинирани въглехидрати (бяла паста и хляб) и зърнени продукти с глутен. Той също така призова за минимизиране на преработените храни и меса в менюто: замразени готови ястия, бекон, колбаси и други деликатеси.

Лекар: Тези плодове връщат баланса на хормоните и укрепват щитовидната жлеза

Вместо това диетологът съветва хората със заболяване на щитовидната жлеза да ядат плодове, зеленчуци, здравословни мазнини (авокадо, зехтин), млечни продукти, животински протеини (яйца, пуешко, скариди), семена, ядки и бобови растения, както и подправки и подправки (куркума, босилек, розмарин, червен пипер, шафран, черен пипер). Той препоръчва от напитките да се наблегне на обикновена и минерална вода или неподсладен чай.

Храни, които подобряват здравето на щитовидната жлеза

Червената риба е ценен източник на протеини и Омега-3 мастни киселини. Освен това съдържа много калий, калций, фосфор, витамин А и D. Най-здравословните видове червена риба са сьомгата, сьомгата, пъстървата и розовата сьомга. Препоръчително е да ядете риба веднъж или два пъти седмично, за предпочитане печена или на пара.

Спанакът е отличен източник на лесно смилаеми протеини и фибри. Освен това съдържа много желязо, калий, манган, йод, витамин С. Спанакът е много полезен при сърдечни заболявания, липса на йод и желязо в организма. Но поради високото съдържание на оксалова киселина, хората със стомашно-чревни проблеми трябва да го ядат с повишено внимание.

Червената боровинка е много здравословен плод. Съдържа много витамин С, мед, манган, естествени антиоксиданти, особено мирицетин. Доказано е, че мирицетинът помага за намаляване на рисковете от хронично сърдечно заболяване и заболяване на щитовидната жлеза. Червените боровинки се консумират най-добре пресни, но не всеки харесва горчиво-киселия им вкус. За да направите червените боровинки по-вкусни, можете да си направите домашен плодов сок с мед от тях.

Ябълките са плодове, достъпни през цялата година и са богати на хранителни вещества. Те съдържат големи количества пектин, магнезий, калций, фосфор и витамини от група В, съдържат много мастни киселини и йод, така че е полезно да ги ядете за предотвратяване на йоден дефицит.

Ядките - кедрови ядки, орехи, бадеми - съдържат омега-3 мастни киселини, йод, селен, витамини от група В. Те подобряват здравето на щитовидната жлеза, нормализират кръвното налягане и намаляват нивата на стрес. Ядките са особено полезни при тежки физически и психически натоварвания при възрастни и деца.

"Включването на тези храни във вашата диета ще ви помогне да подобрите здравето на щитовидната жлеза. Но е важно да разберете, че съществуващите проблеми едва ли ще бъдат решени само с хранене. Ето защо, при първите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза, определено трябва да се свържете с ендокринолог", казва специалистът.

Лекар: Това е най-добрата риба за щитовидната жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес