Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кървене от носа: Неочаквани причини и какво да предприемете

27 септември 2024, 13:13 часа

Много от нас кихат повече, страдат от запушен нос, червени и сърбящи очи, а това са някои от признаците на алергии. Друг сигнал за сезонни алергии обаче може да бъде кървенето от носа.

Още: Спрей за нос: Плюсове, минуси и препоръки

В носа има много кръвоносни съдове, това е една от причините този орган да е много чувствителен. Има много причини за кървене от носа, някои може да са тревожни, а други не. В тази статия ви запознаваме с някои от причините за често кървене от носа и как да ги лекувате.

Студът

Зимата и ранната пролет са съпроводени от рязка и честа смяна на въздуха. От среда със сух, горещ въздух, можете внезапно да се окажете в среда със студен, сух въздух.

Точно както устните ви се напукват от температурни колебания, носът ви може да изсъхне, да се напука и да кърви. За да избегнете това, можете да използвате специални разтвори, които задържат влагата в носа.

Пипате носа си често

Поради настинка, алергия или някаква травма, честото чоплене на носа с ръце допълнително го дразни. В тези случаи е обичайно да се види слуз с кървав оттенък.

Ако имате алергии, тогава трябва да говорите с Вашия лекар за най-добрия начин за лечение. А ако имате настинка, можете да използвате лекарства за облекчаване на симптомите, така че да пипате носа си възможно най-малко.

Може да се дължи на алергия

Ако имате алергии, лекарствата за дразнене и алергии могат да причинят кървене от носа. Стероидният спрей за нос може да бъде отлично лечение в този случай. Но ако го използвате по грешен начин, можете да раздразните преградата и да предизвикате кървене.

Медикаменти

Някои лекарства за разреждане на кръвта, могат да причинят кървене. Така че, ако сте започнали ново лекарство и забележите често кървене от носа, говорете с Вашия лекар.

Наследствено заболяване

Състояние, наречено наследствена хеморагична телеангиектазия, възниква, когато определени кръвоносни съдове не се развият правилно. Това прави по-вероятно да имате често кървене. Кървенето от носа е най-честият признак на това генетично заболяване и често започва в средна възраст.

Още: Витамините, които ще ви запазят здрави тази есен

Друга причина може да е хемофилия, наследствено заболяване, при което кръвта не се съсирва правилно. Наред с честите и трудни за спиране кръвотечения от носа, това заболяване е придружено от болки и подуване на ставите, кръв в урината или изпражненията и хематоми.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес