Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя ядка сваля най-бързо холестерола и по колко трябва да се яде на ден?

07 август 2024, 08:04 часа

Ново проучване установи, че една ядка е най-полезна при висок холестерол, тъй като има способността да го сваля по-бързо в сравнение с оспеканите имат много ползи за здравето. Учени от САЩ и Мексико са открили, че консумацията на ядки пекан смекчава здравните ефекти от диета с високо съдържание на мазнини. Освен това пеканите подобряват микробиома на червата и намаляват възпалението.

Пекан при висок холестерол

Учените са провели изследване върху мишки. Като част от експеримента те са наблюдавали животните в продължение на 18 седмици. Едната група е била на диета с високо съдържание на мазнини и е консумирала цели пекани, а другата е била на подобна диета, но получавала само екстракт от полифенол от пекан.

Това са трите най-добри гарнитури за хората над 50 години - те свалят холестерола и забавят стареенето 

Както целите пекани, така и добавката с екстракт помогнали на мишките да намалят телесните мазнини, холестерола в кръвта, инсулина и HOMA-IR (Оценка на хомеостатичен модел за инсулинова резистентност). Ядките повишават метаболитната активност в кафявата мастна тъкан и намаляват съдържанието на липиди в черния дроб. Метаболитната дисфункция и натрупването на липиди в черния дроб играят голяма роля при хронични заболявания като мастно чернодробно заболяване.

Въпреки че са необходими повече изследвания, учените смятат, че моделите на мишки отразяват надеждно човешкия метаболизъм. Авторите казват, че човек с тегло 59 кг трябва да консумира 22-25 половинки пекан или 21,6-36 грама брашно от пекан без мазнини на ден, за да свалят холестерола. 20 половинки пекан съдържат около 196 калории. Проучването е публикувано в списанието MDPI. 

Ядките пекан съдържат много омега-6 мастни киселини, които предпазват съдовите стени и предотвратяват образуването на холестеролни плаки. Пеканите също могат да намалят нивата на липопротеините с ниска плътност (т.нар. „лош“ холестерол). Редовната консумация на пекан в умерени количества (около 20-30 грама на ден) намалява риска от сърдечни заболявания, свързани с местните метаболитни процеси.

Ядките пекан съдържат голямо количество растителни полифеноли. Ценността на тези вещества се състои в изразеното им антиоксидантно действие, което има положителен ефект върху състоянието на кръвта, кръвоносните съдове и сърцето. Калият, който е част от състава на ядките, също е известен със своите полезни свойства. Поддържането на нивата на калий в организма помага за намаляване на риска от развитие на много сърдечно-съдови заболявания.

Как тиквичките влияят на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес