Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НЕ трябва да се отказва месото?

28 септември 2024, 18:30 часа

Много хора изключват месото и животинските продукти от диетата си: някои го правят по етични причини, други в името на здравето, а други в името на загуба на тегло. В някои случаи обаче диетолозите не препоръчват този продукт да се изключва от диетата.

Диетологът Лидия Йонова споделя, че месото съдържа протеини, най-важният строителен материал за тялото. Тя допълва, че диетата „без месо“ не е за всеки.

Кой не трябва да се отказва от месото? 

По този начин, за жени, които все още не са преживели менопаузата, отказът от месо може да провокира дефицит на желязо. Ако вече е диагностицирана желязодефицитна анемия или протеинов дефицит при човек от всякакъв пол и възраст, тогава месото също трябва да бъде в диетата. Продуктът е полезен и за възстановяване в следоперативен период.

Кое месо е най-полезно за хората над 60 години?

"Но, например, ако има риск от сърдечно-съдови заболявания, ще се препоръча отказ от месо. Важно е да вземете предвид здравословното си състояние, преди да премахнете определена храна от диетата си. Ако по някаква причина човек не консумира месни продукти, тогава той трябва да намери правилния им заместител. Това могат да бъдат растителни протеини, бобови растения и зърнени култури", казва специалистът.

Полезни свойства на месото

На първо място, струва си да се каже, че месото е рекордьор сред продуктите за съдържанието на животински протеин - до 30%. Тези вещества са необходими за нормалното функциониране на организма; дефицитът им може да причини тежки заболявания и дори смърт.

От месните продукти получаваме и витамин В12, който не се среща никъде другаде. Витаминът участва в образуването на червени кръвни клетки (хемопоетична функция), а също така регулира метаболитните процеси и усвояването на хранителните вещества.

Продуктът е богат на желязо , което участва в синтеза на хемоглобина.

Говеждото, свинското и много други разновидности са богати на калций, витамин D, фосфор, които укрепват костите, зъбите и ноктите, а също така укрепват имунната система.

Всички видове месо съдържат витамини от група В , които са необходими за нормалното функциониране на метаболизма, преработката на протеини, мазнини и въглехидрати, поети с храната, а също така регулират дейността на нервната система.

Черният дроб на животните е богат на витамини D, A и B и именно този орган съдържа витамин B, от който тялото се нуждае

Присъстващите в състава на месото калций и магнезий действат укрепващо на сърдечния мускул и регулират неговата функция. Месото съдържа животински мазнини , които са необходими за здравето на нашето тяло. Липсата на мазнини води до много заболявания и особено страда репродуктивната система.

Учени: Това е най-полезното месо за хората над 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес