Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвното

05 юли 2024, 11:17 часа
Реклама

Високото кръвно налягане често причинява инфаркти и инсулти, предупреждава рускияът кардиолог д-р Иля Инаури. 

Най-лесните начини за сваляне на кръвното

Лекарят призовава пациентите с хипертония да намалят приема на сол и храни с високо съдържание на натрий (колбаси, консерви, пушени меса). Тази подправка задържа течности в тялото, което може да причини високо кръвно налягане.

Подправката, която сваля кръвното и помага при аритмия

Освен това лекарят препоръчва да се откажат от лошите навици - пушене и пиене на алкохол. Мъжете могат да пият не повече от две стандартни питиета на ден, а жените - не повече от едно.

За да контролирате кръвното налягане, трябва да се храните правилно, да следите теглото си и да се занимавате с редовна физическа активност, казва лекарят.

„Яжте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол“, призовава кардиологът.

Кои храни и напитки понижават кръвното налягане?

За поддържане на нормално кръвно налягане диетата трябва да съдържа калий, калций (в зеленчуците, плодовете, зърнените храни) и магнезий (в млечните продукти). Калият намалява негативните ефекти на натрия. А магнезият помага за разширяване на кръвоносните съдове и укрепване на стените им. За укрепване на стените на кръвоносните съдове освен минералите са важни витамин С и рутин 6 .

Сьомгата, скумрията, херингата, езерната пъстърва, сардините и рибата тон съдържат омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Треската, мерлузата и скумрията съдържат голямо количество калий (до 0,4 гр на 100 гр продукт).

Картофи - те съдържат много калий, магнезий и витамин С. Идеалният метод за готвене е печенето им с кората и без сол. 

Ферментиралите млечни продукти съдържат калций и магнезий, които заедно с калия имат положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове. Изследване на изследователи от Бостънския университет показа, че консумацията дори на малко количество кисело мляко – около две порции на седмица – намалява риска от развитие на хипертония и опасните последици от нея средно с 20%. 

Босилекът, канелата, мащерката и розмаринът също са добри в случая, защото придават вкус на недостатъчно солени ястия. По-малко сол означава по-малък риск от високо кръвно налягане.

Освен това чесънът и билките отпускат кръвоносните съдове, намаляват холестерола и „лошите“ липопротеини с ниска плътност, съдържат антиоксиданти и витамин С, който има благоприятен ефект върху кръвното налягане.

Малко количество черен шоколад на ден може да понижи кръвното налягане. Съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В този случай е препоръчително да се консумира шоколад със съдържание на какаово масло поне 60%.

Лекар: Едва ли предполагате, че това сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес