Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Никога не бих ял тези храни на закуска

19 септември 2024, 11:53 часа

Когато става въпрос за здравословна закуска, има някои общоизвестни лоши храни, като бекон, кекс.  В статия за Parade кардиолозите споделят кои храни на закуска поддържат здравето на сърцето и кои не.

Храната, която кардиолозите никога не ядат на закуска

Д-р Мелиса Трейси, кардиолог и медицински директор по сърдечна рехабилитация в Rush University System for Health, казва, че има една храна за закуска, която тя особено избягва, защото не е точно здравословна за сърцето - въпреки че много хора смятат, че е: гранола с ниско съдържание на мазно кисело мляко.

Лекар: Това е най-добрата закуска при висок холестерол, здравен съвет за деня, 15 септември

„Гранолата може да бъде здравословна, но също така може да съдържа твърде много мазнини и захар. Същото важи и за „нискомаслените“ алтернативи на пълномасленото кисело мляко. Нискомаслените версии на киселото мляко са с по-високо съдържание на въглехидрати, които могат да се превърнат в мазнини, както и с вредни добавки“, обяснява д-р Трейси.

Освен това, тя споделя, че някои кисели млека и граноли съдържат добавена захар. Това е важно, тъй като научните изследвания показват, че диетите с високо съдържание на добавени захари са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Спецалистът препоръчва консумацията на горски плодове като естествен начин за добавяне на сладост - те са здравословна храна за сърцето, защото са богати на антиоксиданти.

Съвети от кардиолози за здравословна закуска

Д-р Серджио Ваксман, началник на кардиологията в Медицински център Нюарк Бет Израел, казва, че друг вид закуска, която често е пълна с добавена захар, е зърнената. Той обяснява, че когато човек яде сладки зърнени храни за закуска, той изпитва незабавен прилив на захар, последван от последващ спад.

„Тези екстремни колебания всъщност влияят на нивата на инсулин и могат да увеличат риска от диабет, затлъстяване и в крайна сметка от сърдечни заболявания“, казва лекарят.

Кардиологът д-р Яз Дебул, доктор по медицина, който използва социалните медии, за да образова хората относно здравето на сърдечно-съдовата система, също е предпазлив към зърнените закуски, когато става въпрос за хранене за здравето на сърцето.

„Като цяло зърнените култури са с високо съдържание на въглехидрати и захар. Това често води до висок дневен прием на калории. Това може да допринесе за прогресивно наддаване на тегло, което в крайна сметка оказва влияние върху сърцето с течение на времето“, казва специалистът.

"Една от любимите закуски на д-р Трейси е сандвич с фъстъчено масло и желе. Не харесвате фъстъчено масло и желе? Овесена каша, кисната през нощта във вода, зеленчуков омлет, пълнозърнест тост с авокадо и пудинг от чиа са някои други опции, които трябва да обмислите", казва още д-р Дебул.

Здравен съвет за деня, 14 септември: Лекар: Яжте това за закуска, за да подобрите паметта и имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес