Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, когато спрете цигарите

29 май 2024, 06:22 часа

Отказът от цигарите е труден, но не и невъзможен. Пушенето е едно от най-големите изпитания, на които сме способни да подложим тялото си.

Но добрата новина е, че нашият организъм е в състояние да се възстанови дори след най-опустошителните удари. Това важи дори и за заклетите пушачи. Никога не е късно да се откажат и дадат шанс на повредените си органи и системи да се възстановят.

Кога се виждат първите промени?

Още: Пълна кола: Хванаха 30 хиляди къса цигари край Белоградчик

Положителните промени в тялото започват само половин ден след като тялото не получи поредната доза никотин.

Тогава стартират процесите на активно насищане на клетките с кислородни молекули.

Точно толкова време е необходимо, за да започне и постепенното намаляване на концентрацията на всякакви отрови в кръвта. Токсините, които влизат в тялото заедно с тютюневия дим, започват да губят силата си.

Скоро след това сърцето на бившия пушач оптимизира дейността си, тъй като вече не се налага да работи за двама, осигурявайки непрекъснато двойно количество кислород за всички органи и системи.

Още: Разследват четирима българи, опитали да внесат 63 400 къса цигари в Румъния

Какво се случва след 3 дни?

След три дни бившият пушач е обзет от удивително чувство. Той усеща промяна в контраста и яркостта на възприятието си за околния свят.

Необходими са приблизително 72 часа след отказа на цигари за възстановяване на рецепторите за вкус и обоняние, върху които цигареният дим е нанесъл поражения.

След три дни промените ще засегнат не само носа и устата. Зрителната острота, която е била блокирана от токсините, постъпващи в тялото в цигарения дим, също се подобрява с 5 до 6% процента.

Какво се случва след 5 дни?

През първите 5 дни тялото полага неимоверни усилия да пречисти кръвта от токсините. След тях обаче идва по-трудната задача - белите дробове.

Не се притеснявайте, ако след 5-6 дни започнете да кашляте. Всъщност, тялото няма друг начин, по който да изкара отровата от дробовете, освен кашлица. Тя може да продължи доста време - до 15-20 дни.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес