Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

12 септември 2024, 21:05 часа

Рибата и морските дарове са лесен начин да включите в диетата си ценни витамини, минерали и мазнини, както и висококачествени протеини, които са в основата на отслабването. 

Колко и каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

Препоръчително е да ядете поне две порции риба седмично, едната от които да е мазна. Сред тях са сьомга, скумрия, аншоа, сардини и херинга, които съдържат омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето на сърцето и мозъка и регулирането на настроението, пише Good Food.

Сред най-добрите видове риба за отслабване са сьомга, скумрия, треска, пъстърва.

Лекар: Всеки трябва да яде тази риба, здравен съвет за деня, 11 септември

Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3 мастна киселина, което е важна за здравето, тъй като тялото не може да я произвежда само, тя трябва да се набавя чрез храната. Сьомгата също е с високо съдържание на протеини, като само 200 гр съдържат около 47 гр протеин. Дивата сьомга съдържа по-големи количества омега-3 мастни киселини и като цяло има по-малко излагане на замърсители като замърсители и антибиотици. Дивата атлантическа сьомга обаче е класифицирана като „риба, която трябва да се избягва“.

Що се отнася до пушената сьомга, тя е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и протеини, но също така е и с високо съдържание на натрий. Пушената риба и меса също могат да увеличат риска от някои видове рак (те обикновено попадат в същата категория като преработените меса), така че е най-добре да ги ядете пестеливо. 

Скумрията е богата на здравословни мазнини, протеини и селен, който е важен за здравата имунна система и функцията на щитовидната жлеза. Можете да си купите прясна, консервирана или пушена скумрия, но също като със сьомгата, внимавайте да не ядете твърде много пушена скумрия поради високото съдържание на нитрати, причинено от процеса на опушване, което може да увеличи риска от някои видове рак.

Треската е една от най-полезните бели риби. Има високо съдържание на протеини и в зависимост от това как я приготвяте, е с ниско съдържание на мазнини и добър източник на витамин B12, който е от съществено значение за енергията, нервната система и потенциално помага за предотвратяване на депресия.

По отношение на пъстървата в магазините се предлагат както диви, така и отглеждани сортове, тъй като се срещат както в сладководни реки, така и в крайбрежни райони. Тази риба е добър източник на витамин B12, като треската, но също така е и отличен източник на хранителен витамин D, тъй като само 150 гр варена пъстърва осигурява повече от 100 процента от препоръчителния дневен прием на витамин D, който е важен за нашата имунна система. Освен това е мазна риба, така че съдържа омега-3 мастни киселини. по-хранителни, защото можете да ядете костите и кожата. Консервираните сардини са с по-малък размер и тъй като са били накиснати в масло или саламура, костите са меки и практически се разтварят при ядене.

По отношение на сарделата, консервираната е по-полезна, тъй като е по-високо съдържание на калций от пресните си аналози. Тази риба е чудесно допълнение към диетата, тъй като съдържа витамини B3 и B12, желязо, цинк и селен.

Кой ТРЯБВА да яде риба поне веднъж седмично?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес