Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как тиквата влияе на кръвната захар?

30 септември 2024, 12:34 часа

През есента тиквата е задължителна съставка в много ястия, като крем супа от тиква, тиквени палачинки, тиквен пай, мъфини и смутита. Тя се отличава с високо съдържание на витамини: А (бета-каротин), В1 и В2, С, Е, К и РР, както и минерали като калий, фосфор, калций и магнезий, споделя д-р Зухра Павлова.

Как тиквата влияе на кръвната захар? 

Благодарение на състава си тиквата: поддържа имунната система, поддържа здравето на очите и кожата, подмладява, подобрява храносмилането, помага при отслабване, регулира кръвното налягане, предпазва от развитие на ракови заболявания като рак на стомаха, гърдата и панкреаса. Въпреки тези ползи за здравето, не всеки може да я яде. Поради факта, че тиквата има висок гликемичен индекс 75, хората, страдащи от диабет и инсулинова резистентност, трябва да внимават с нея.

Тиквата - повишава или понижава холестерола

"Лекарствата за понижаване на кръвната захар също могат да взаимодействат с тиквата. В този случай трябва да ограничите количеството и да се консултирате с Вашия лекар. Ето защо диабетиците могат да ядат тиква, но в малки количества и да я осоляват задължително, например  да я използват като съставка в крем супа или салата от тиква. Трябва обаче да избягват сладки торти и десерти като кексчета, бисквити и дори маринована тиква, които са допълнително подсладени със захар или украсени със сладка глазура", казва лекарят.

Полезна ли е тиквата за червата?

Тиквата е лесно смилаема и подпомага храносмилането при здрави хора. Въпреки това, хората със синдром на раздразнените черва (IBS) не трябва да го консумират, тъй като може да причини лошо храносмилане, коремна болка, газове и проблеми с движението на червата.

Това се дължи на съдържанието на фруктоза, която се понася зле от хора с чревни проблеми. Освен това, поради високото съдържание на фибри, тиквата може да причини стомашно-чревни проблеми, така че не прекалявайте с нея.

Хората, алергични към тиква, не трябва да я ядат, а хората с хранителни алергии трябва да внимават, преди да ядат тиквена лента или тиквен сладкиш. Хората с алергия към тиква или хранителни алергии или чувствителност към определени храни могат да изпитат симптоми като стомашна болка, метеоризъм, лошо храносмилане, гадене, повръщане или кожни обриви след консумация на тиква.

Тъй като в 100 гр тиква се съдържат цели 340 мг калий, тя не трябва да се яде от хора с бъбречни заболявания. Тези хора трябва да следват диета с ниско съдържание на калий, тъй като техните бъбреци не могат ефективно да отстранят излишния калий от тялото.

Излишъкът от калий може да причини симптоми като апатия, объркване, мускулна слабост, сензорни нарушения и мускулни крампи. Въпреки това, за хора без бъбречно заболяване, високото съдържание на калий в тиквата е полезно, тъй като регулира кръвното налягане, поддържа кръвообращението, здравето на сърцето и мускулната функция.

На колко градуса се пече тиква?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес