Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя мехлем от маклура

23 юни 2024, 19:00 часа
Реклама

В света на природната медицина често откриваме съкровища там, където най-малко очакваме. Маклура е едно от тези растения, които могат да ни изненадат със своите лечебни свойства. Въпреки че е познато предимно като декоративно растение, маклура има много ползи за човешкото здраве. Да разберем повече за това удивително растение и как да приготвим мехлем от неговите плодове.

Какво представлява маклура?

Маклура, позната също като маклюра, Адамова ябълка, див портокал или китайска черница, е растение от семейство Черничеви. Това растение е разпространено в България, където може да бъде открито в парковете на столицата, както и в градовете Пловдив, Варна, Нова и Стара Загора. Маклура се среща и диворастяща, разпространена из различни региони на страната.

Лесен домашен мехлем за напукани пети

Полезни свойства на маклура

Маклура е привлекателна есенно време, когато нейните плодове зреят и остават на дървото за около 2-3 месеца. Тези плодове са не само декоративни, но и притежават значителни лечебни свойства. Въпреки че плодовете са силно отровни и не се препоръчват за вътрешна употреба, от тях може да се приготвят лекарства и мехлеми за външно приложение. Мехлемът от маклура е особено ефикасен за облекчаване на болките в ставите, лечение на заболявания на опорно-двигателната система, подагра, кожни проблеми и дори хемороиди.

Как се приготвя мехлем от маклура?

Приготвянето на мехлем от маклура изисква внимание и следване на правилните стъпки. Ето как можете да го направите:

стави

Съставки:

  • Плодове от маклура
  • Прясна свинска мас

Инструкции:

  1. Първо, настържете плодовете на маклура. Тъй като те са силно отровни, е задължително да носите ръкавици, за да избегнете контакт с кожата.
  2. В съотношение 5:1, смесете настърганите плодове с прясна свинска мас.
  3. Поставете сместа на водна баня за 24 часа. Този метод осигурява правилното смесване и извличане на активните съставки от плодовете.
  4. След като изминат 24 часа, оставете сместа да се охлади и я съхранявайте в подходящ съд.

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Употреба:

Мехлемът от маклура може да се използва за мазане на болни стави, гръбнак, както и за третиране на кожни проблеми и хемороиди. Той е доказано ефективен и може да донесе значително облекчение.

Маклура е растение, което впечатлява не само с декоративната си стойност, но и с лечебните си свойства. Приготвянето на мехлем от маклура е прост процес, който може да осигури ефективно средство за облекчаване на множество здравословни проблеми. Въпреки отровността на плодовете, правилната им обработка и използване за външна употреба разкрива техния лечебен потенциал. С този мехлем можем да се възползваме от природните дарове и да се справим с болките в ставите, подаграта и други заболявания по естествен и безопасен начин.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист! При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес