Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как патладжанът влияе на холестерола?

01 август 2024, 15:53 часа

Патладжанът е един от зеленчуците с малко почитатели. И това е напълно незаслужено, според изданието The Health Site.

Патладжан - как влияе на холестерола

Първото предимство на патладжаните е, че те съдържат огромно количество фибри. Помага за подобряване на храносмилането и предотвратява запек. Фибрите също помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Така се прави най-вкусният патладжан по турски

Освен това патладжаните съдържат витамин С , който значително помага за укрепване на имунната система и предпазва организма от инфекции. Освен това помага за ускоряване на процеса на зарастване на рани и насърчава образуването на колаген.

Третата полза от патладжана е, че съдържа калий . Този микроелемент помага за поддържане на нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове, а също така предотвратява развитието на хипертония.

Патладжаните са наситени с магнезий и това обстоятелство прави зеленчука „любим“ на невролозите. Магнезият помага за подобряване на работата на нервната система и предотвратява развитието на депресия. Освен това помага за намаляване на стреса и умората.

Петата полза от патладжана е, че съдържа желязо . Съответно, колкото повече вкллючите от този зеленчук в диетата, толкова по-високи са нивата на хемоглобина в кръвта, съобщава още изданието.

Други ползи от патладжана

Красивият си лилав цвят патладжанът дължи на антоцианините. Тези растителни пигменти не само намаляват нивото на холестерола, но и имат антисептични свойства и предотвратяват развитието на възпалителни процеси. Най-разпространеният от тях е насунинът. Съдържа се главно в кората, съставлява 70 до 90% от общото количество антоцианини и предпазва организма от оксидативен стрес, увреждане на клетките и отслабване на защитните механизми.

Патладжаните също съдържат хлорогенова киселина. Благодарение на това плодовете участват във важни за здравето на организма процеси: противотуморни, антиоксидантни, хипогликемични, хипохолестеролемични, антивирусни и антимикробни. За хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет и висок холестерол патладжаните са препоръчителен продукт в лечебната диета.

Те са и склад за полезни хранителни вещества: богати са на витамини от група В, съдържат каротин, калций, калий, фосфор, желязо, манган, магнезий, фолиева киселина и фибри. Въпреки цялата си хранителна стойност, патладжаните не са висококалорични. Фибрите в състава им подпомагат доброто храносмилане и помагат на тялото да функционира пълноценно. Богатият витаминно-минерален състав е отличен за много системи за здравословно хранене, особено в случаите, когато целта е отслабване.

За да се усвоят всички полезни вещества, патладжаните трябва да бъдат правилно приготвени . Подходящи са рецепти за печен (на фурна или на скара), задушен или варен патладжан. Но пърженето на този продукт е противопоказано. Този зеленчук абсорбира маслото и при пържене веднага губи всичките си предимства. Тук продуктите на разграждането на мастните киселини влизат в атака, причинявайки наддаване на тегло и влияят негативно на цялостното здраве.

Два лесни метода за замразяване на патладжан за зимата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес