Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как морковите влияят на холестерола?

23 октомври 2024, 11:32 часа

Морковите може да се ядат както сурови, така и термично обработени. Консумацията им носи куп ползи за здравето, съобщава изданието The Health Site.

Влияние на морковите върху нивата на холестерола в кръвта

Морковите са източник на фибри и витамин С, които подпомагат здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Te също така улесняват усвояването на мазнини и следователно могат да подобрят баланса на холестерола в кръвта, съобщава още изданието. 

Други ползи от кореноплода за здравето

Морковите са богати на растителни съединения, наречени каротеноиди: тези съединения се натрупват в корена, частта, която ядем най-много. Около 80 процента от каротина в морковите е вид бета-каротин, често наричан провитамин А, който сепревръща във витамин А в червата. Повечето от тези каротеноиди се намират в пулпата или външната част на корена, а не в сърцевината.

Защо морковите и цвеклото не са сладки - грешките, които допускат градинарите

Каротеноидите играят важна роля в развитието на зрението, помагат за поддържането на функцията на имунната система, важни са за кожа и здравословното стареене и поддържане на лигавиците.

Морковите са с ниско съдържание на калории и са добър източник на фибри. Въпреки това, някои планове за отслабване, като диети с много ниско съдържание на въглехидрати, препоръчват избягване на този зеленчук, тъй като е с високо съдържание на прости въглехидрати. 

Проучване на млади жени, които ядат достатъчно моркови, за да получат 15 грама фибри на ден за период от три седмици, установи, че фибрите ферментират добре. В допълнение, изследванията потвърждават, че зеленчукът играе ролята на пребиотик, тоест фибрите от моркови са добър източник на храна за полезните бактерии, които живеят в червата. Много от тези чревни бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които са от полза не само за червата, но и за цялостното ни здраве.

Кой не трябва да яде моркови и колко моркови можете да ядете на ден?

За повечето хора морковите са безопасна част от балансираната и здравословна диета. Ако не сте алергични към този кореноплоден зеленчук, можете спокойно да го добавите към ежедневната си диета. Въпреки това, яденето на твърде много моркови може да доведе до състояние, наречено каротенемия, при което кожата става жълтеникава. 

За да получите всички полезни ползи от морковите, трябва да консумирате 1-2 моркова на ден, съобщава още здравният портал.

Кога е най-добре да засадите моркови през есента?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес