Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как лешниците могат да подобрят здравето на хората над 55 години

19 юни 2024, 05:55 часа
Реклама

Полезни ли са лешниците за вас? Много хора си задават този въпрос, след като похапнат порция от тази вкусна храна. Ето една добра новина: Последните изследвания показват, че хората на възраст над 55 години могат да извлекат доста ползи от консумацията на тези вкусни и здравословни ядки.

Реклама

Още: Не вярвате, но е истина: Две прости причини, поради които сме по-здрави през лятото

Проучване установява, че 32 възрастни от тази възрастова група, които добавят лешници към диетата си в продължение на няколко месеца, значително подобряват нивата си на два важни микроелемента - витамин Е и магнезий. Изследователите анализирали проби от кръв и урина на участниците, които консумирали около 200 грама лешници на ден в продължение на 16 седмици. Разбира се, резултатите показват повишени концентрации на магнезий в кръвта и по-високи нива на витамин Е в урината след приключване на изследването.

Изследователите казват, че резултатите са важни, тъй като много хора като цяло не консумират достатъчно витамин Е и магнезий в диетата си. Хората на възраст 55 и повече години са особено изложени на риск от по-ниски концентрации. Като се има предвид, че съществува връзка между по-ниските нива на витамин Е и магнезий и повишения риск от свързани с възрастта здравословни проблеми по-късно - като болестта на Алцхаймер - тази обикновена храна може потенциално да помогне на хората в бъдеще.

Още: Чай от картофени обелки: За подобряване на кръвообращението и лечение на камъни в бъбреците

"Резултатите показват силата на добавянето на лешници към диетата, на промяната само на едно нещо", казва съответният автор на изследването д-р Марет Трабер в съобщение за пресата. "Витамин Е и магнезият са два от най-недостатъчно консумираните микроелементи сред населението, а в лешниците има много повече от това, което сме анализирали тук. Те са и чудесен източник на здравословни мазнини, мед и В6. Хората не обичат да приемат мултивитамини, но лешниците представляват мултивитамин в естествена форма."

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес