Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как краката издават, че страдате от висок холестерол

23 октомври 2024, 11:56 часа

Някои признаци, появяващи се по краката показват, че трябва незабавно да проверите нивата на холестерола си.

Симптоми с краката, които издават висок холестерол

„Обърнете внимание на краката си - 8 необичайни признака показват, че холестеролът в кръвта е извън нормата“, казва д-р Олег Варфоломеев. Той допълва, че много хора знаят, че ако се образуват холестеролни плаки в съдовете, това може да провокира опасен инфаркт или инсулт.

"Можете да проверите холестерола си с помощта на специален тест, наречен липиден профил. Този анализ показва както нивото на общия холестерол, така и „лошите“ (липопротеини с ниска плътност) и „добрите“ (липопротеини с висока плътност)", казва специалистът.

Как морковите влияят на холестерола?

"Краката ще ви помогнат при диагностицирането при проблема. Експертите казват, че най-очевидният признак, че холестеролът ви скача, са бавно растящите нокти на краката. Понякога може да изглежда, че те напълно са спрели да растат", казва лекарят.

Специалистът допълва, позовавайки се на експерти от British Heart Foundation (BHF) да бъдете по-внимателни и да наблюдавате състоянието на краката си, тъй като редица симптоми могат да показват здравословни проблеми. 

Според него притеснителни са следните симптоми:

  • Ако започнете да страдате от болка в краката, която се появява, когато се движите, но изчезва веднага щом легнете или седнете.
  • Космите на краката започват да падат - този проблем се забелязва най-вече при мъжете.
  • Кожата става матова и плътна.
  • Краката започват да изтръпват.
  • Появяват се рани по краката, които не зарастват добре.
  • Кожата става много бледа, появява се синкав оттенък.
  • Мускулите визуално намаляват обема си.

"Външните признаци също могат да ви подскажат за високи нива на лошия холестерол. Например жълти плаки - ксантелазми по клепачите и в ъглите на очите. Тези меки, безболезнени израстъци са холестеролни отлагания", казва д-р Варфоломеев.

Той препоръчва промяна в начина на живот с цел избягване на проблеми с нивата на липидите в кръвта, която включва следните стъпки:

  • Преразгледайте диетата си - не яжте трансмазнини. Трансмазнините се съдържат в купените от магазина бисквити, меденки, торти и други сладкарски изделия. Яжте повече фибри – зеленчуци, плодове, варива, пълнозърнести храни.
  • Започнете да се движите повече. Физическата активност може да понижи холестерола и да повиши нивата на "добрия" холестерол с висока плътност на липопротеините. Според лекаря минималното количество активност, ако искате да понижите холестерола, е 30 минути на ден, пет пъти седмично, като не забравяйте да увеличите сърдечната си честота по време на тренировка.
  • Откажете пушенето. Това е един от най-ефективните начини, ако сте пушач, да подобрите нивата на холестерола.
  • Отслабнете. Дори 1-2 килограма наднормено тегло се отразяват негативно на нивата на холестерола.

Здравен съвет за деня, 23 октомври: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни чистят холестерола от артериите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес