Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тези заболявания трябва да ядат магданоз

12 февруари 2023, 15:40 часа

Магданозът не само овкусява ястията, но и предпазва от хронични заболявания.

Той съдържа много витамини: А, С, К и Е. В състава му влизат още тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, желязо и цинк, както и редица мощни антиоксиданти. Благодарение на богатия си състав, той е в състояние да облекчи много заболявания. Според скорошно проучване сушеният магданоз съдържа 17 пъти повече антиоксиданти от пресния магданоз. А пресният много повече витамин С и желязо.

Магданозът има уникални свойства, които помагат за възстановяване на всички органи и системи в тялото.

Тази напитка с магданоз пречиства перфектно белите дробове

Заболяванията, при които трябва да се консумира магданоз 

Заболявания на костите

Магданозът съдържа витамин К, ергостерол и витамин С, които укрепват костите. При по-възрастните хора костната плътност намалява с времето, което води до различни фрактури. Витамин К активира протеини, които повишават минералната плътност на костите.

Сърдечно-съдови заболявания

Проведено е проучване, в което са участвали 58 000 души, пише изданието healthline.com. Учените са установили, че магданозът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 38%. Те предполагат, че съдържащата се в него фолиева киселина понижава нивото на хомоцистеина, който разрушава структурата на артериите. Но са необходими повече изследвания, за да се потвърди този резултат.

Депресия, болест на Алцхаймер и Паркинсон

Магданозът съдържа флавоноида апигенин, който насърчава образуването на неврони и подобрява мозъчната функция. Това растително съединение има способността да помага при депресия, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Кой не трябва да яде магданоз?

Храносмилателни проблеми

Магданозът е чудесен при лошо храносмилане и също така намалява подуването на корема. Това се дължи на съдържащите се в него съединения, които премахват газовете от червата. 

Очни заболявания

Каротеноидите в магданоза предпазват очите и насърчават здравословното зрение. Лутеинът и зеаксантинът намаляват основната причина за слепота – свързаната с възрастта дегенерация на макулата. А бета-каротинът предотвратява сухота на очите, нощна слепота и катаракта.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес