Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстрактът от тази билка детоксикира и облекчава възпалението, лекува акнето

12 юни 2024, 07:45 часа
Реклама

Обикновената билка, която се среща в много части на света, живовлякът (Plantago major), от векове се ползва с уважение заради лечебните си свойства. Известен с противовъзпалителните си свойства, борбата с акнето и детоксикацията, живовлякът е универсално и достъпно средство в билковата медицина.

Противовъзпалителни свойства

Живовлякът е известна със силното си противовъзпалително действие. Листата на това растение съдържат няколко биоактивни съединения, като флавоноиди, танини и полизахариди, които допринасят за способността му да намалява възпаленията.

Още: Ако имате пъпки по лицето си, не правете тези неща

Един от ключовите активни компоненти е аукубинът - съединение с доказани противовъзпалителни и антимикробни действия. Когато се прилага локално или се консумира, живовлякът може да помогне за успокояване на възпаления, причинени от различни състояния, включително артрит, кожни раздразнения и ухапвания от насекоми.

Проучвания показват, че живовлякът може да потисне производството на провъзпалителни цитокини, които са сигнални молекули, подпомагащи възпалението. Това го прави ефективен при лечението на хронични възпалителни заболявания. Екстрактът от живовляк значително намалява възпалението при животински модели, което предполага потенциала му като естествена алтернатива за лечение на възпалителни заболявания.

Лечение на акне

Акнето, често срещано състояние на кожата, може да бъде ефективно овладяно с помощта на растението. Противовъзпалителните и антимикробните свойства на билката я правят отлично естествено средство за лечение на акне.
Способността на живовляка да намалява зачервяването и подуването, съчетана със способността му да потиска растежа на бактериите, причиняващи акне, помага за изчистване на кожата и предотвратяване на бъдещи пробиви.

Още: Сода за хляб и лимонов сок: Митове и истини за комбинацията

Живовлякът може да се използва под различни форми за лечение на акне. Пресни листа от живовляк могат да се смачкат, за да се направи компрес, който след това се прилага директно върху засегнатите области. Този метод не само помага за намаляване на възпалението, но също така насърчава заздравяването на кожата.

Маслата и екстрактите от живовляк могат да бъдат включени в процедурите за грижа за кожата, за да се поддържа чиста и здрава кожа. Стягащите свойства на билката също помагат за стягане на кожата и намаляване на порите, което допълнително допринася за ефективността ѝ при лечение на акне.

Детоксикация

Детоксикацията е още една област, в която растението се отличава. Известно е, че билката подпомага естествените процеси на детоксикация на организма, като спомага за премахването на токсините и отпадъчните продукти. Живовлякът действа като лек диуретик, насърчавайки повишеното производство на урина и по този начин подпомагайки отстраняването на токсините от организма. Този диуретичен ефект помага и за намаляване на задържането на вода и може да облекчи симптомите на подуване на корема.

Още: Акнето в зряла възраст: Истинските причини и как да се справите с тях

Освен това растението подпомага здравето на черния дроб, което е от решаващо значение за ефективната детоксикация. Черният дроб е основният орган за детоксикация на организма, а хепатопротективните свойства на живовляка помагат за предпазването на този жизненоважен орган от увреждане, като същевременно подобряват неговата функция. Редовната консумация на чай или хранителни добавки от живовляк може да спомогне за поддържане на оптимално здраве на черния дроб и да насърчи цялостната детоксикация.

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес