Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Този симптом на инфаркт се пренебрегва от мнозина и е много опасен

14 август 2024, 16:54 часа

Болестите на сърцето и кръвоносните съдове са водеща причина за смърт в света. Всяка година в Европа около четири милиона души умират от сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още: Експерти: Могат ли диабетиците да ядат круши?

Сърдечно-съдовите заболявания включват, например, коронарна болест на сърцето, която може да доведе до сърдечна недостатъчност и инфаркт, инсулт и заболяване на периферните артерии. Ако не бъдат открити и лекувани навреме, сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат фатални. Следователно забелязването на всички предупредителни знаци е жизненоважно.

Някои симптоми на сърдечни заболявания са много познати, като болка в гърдите. Има обаче и знаци, които могат да се появят на неочаквани места. Говорейки в подкаста Zoe, зъболекарят Алпф Кантарчи предупреди, че заболяването на венците и лошото здраве на зъбите могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, пише британският "Mirror".

Това се случва, защото заболяванията на венците и тяхното въздействие върху чревните микроби и тялото като цяло насърчава възпалението, което поставя тялото под голям натиск.

"Повечето сърдечно-съдови или сърдечни заболявания са резултат от състояния в кръвоносните ви съдове, най-често запушвания в аортата, главният съд, който излиза от сърцето и разпределя кръвта" - обяснява д-р Кантарци.

"Когато лекувате заболявания на венците, вие намалявате бактериалното натоварване, но и възпалителното натоварване на тялото си"  добави зъболекарят.

Вижте още: Цветът в устата ви може да бъде ключов индикатор за сериозни здравословни проблеми

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес