Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болките в кръста – съвети и трикове

18 март 2022, 07:00 часа
Реклама

Болката в кръста притеснява или е притеснявала в някакъв момент от живота 9 от 10 души. Многобройни са причините за нея – от пренатоварване по време на работа, стара травма, спорт, неправилна стойка до хронично състояние като артрит, анкилозиращ спондилит или други заболявания на гръбначния стълб. Болката налага лекарска консултация, когато е силна и неочаквана, внезапна, но при хронични болки с ясен произход, може да си помогнете и сами за облекчаването им. Събрахме за вас съветите от лекар от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, специализирал в хирургия на гръбначния стълб.

1. Когато няма категорични лекарски противопоказания, следва да не се залежавате и да продължавате да се движите, ако болката е търпима. Залежаването и липсата на движение усилват болката и усложняват състоянието ви. Естествено движението не означава спринт или вдигане на тежести. Обичайната ежедневна активност, съчетана с каланетика, гимнастика, плуване, разходки, е идеално решение и отличен  избор. Колкото по-малко се движите, толкова повече отслабват мускулите на гърба, което влошава състоянието ви. Тренирайте ги, за да оказват подкрепа на гръбначния стълб и да ви служат за предпазване от влошаване на състоянието.

2. Стречингът или разтягането също са полезни за облекчаване на болката в гърба и  като превенция срещу усложняване на състоянието. Тренировките по йога, пилатес са идеални за целта. Важно е преди това да се извърши лекарска консултация и да се изберат най-подходящите. Вашият лекар също може да ви даде комплекс с упражнения, които са важни за поддържане на гърба и мускулите му, за облекчаване на състоянието и редуциране на болката.

3. Поддържайте добра стойка. Ако работите в седнало положение стремете се да държите гърба изправен и долепен до облегалката. Не навеждайте рамене и не извивайте брадичката си напред. Ако работите на компютър, опрете ръцете си равномерно на бюрото и дръжте очите си на едно ниво с горната част на екрана. Честите почивки при работа на бюро са важни. Използвайте ги за разходка, раздвижване, леки упражнения, разтягане.

4. Свалете излишните килограми. Всеки килограм е огромна тежест за гръбначния стълб. Колкото по-ниско е теглото ви, толкова по-леко ще бъде на гръбначния ви стълб и болката ще стои по-далеч от вас.

5. Ограничете тютюнопушенето. Доказано то въздейства отрицателно на гръбначния стълб, води до поява или влошаване на дегенеративно дисково заболяване или на други заболявания на гръбначния стълб.

6. Не допускайте недостиг на витамини и минерали  в организма си особено на витамин Д, калций, магнезий и калий. Проследявайте нивата им с вашия лекар и при необходимост приемайте допълнително под формата на добавки или чрез промяна на дневното ви меню и добавяне на храни, богати на липсващите ви витамини и минерали.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес