Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без паника! Какво да правите, ако случайно сте откъснали бенка?

01 март 2023, 10:00 часа
Реклама

Бенките или невусите по тялото могат да придадат нещо специално на външния вид на човека. Всъщност това са доброкачествени неоплазми, които могат да навредят на човека.

Защо се появяват бенки по тялото?

Бенките се наричат ​​невуси, това е едно от най-честите доброкачествени новообразувания на човешката кожа. Техният растеж е свързан с хормонални промени, които могат да обяснят появата на бенки в юношеска възраст и при жени по време на бременност. Също така бенките често се променят при по-възрастните хора - например те могат да растат значително. Бенките се променят под въздействието на слънчевата светлина.

Ако случайно се откъсне бенка: какво да правя?

Като за начало няма място за паника. Закачената или разкъсана бенка е нараняване на кожата, така че лекувайте раната, за да избегнете инфекция. За лечение можете да използвате антисептик за рани и, ако е необходимо, средства за заздравяване на рани.

Следващата стъпка е да си уговорите среща с лекар. Всичко, свързано с бенките, изисква посещение при дерматолог или дерматоонколог, а не само към козметолог.

Лекарят ще проведе професионален преглед с помощта на дерматоскоп, който ще ви позволи да изследвате характера й - дали това новообразувание е опасно за човешкото здраве или не.

7 признака, че бенките ви трябва да бъдат погледнати от лекар в най-скоро време

Какви са последствията от откъсната бенка?

Последствията ще бъдат трудни за точно прогнозиране. Например, бенката е доброкачествена по природа, дерматоонколог ще я провери и ще разбере, че не се е случило нищо ужасно. Ситуацията с разкъсана бенка може да се приравни на драскотина или порязване.

Но е възможен и друг сценарий – ако бенката е злокачествена. В такава ситуация част от неоплазмата трябва да бъде изпратена за допълнителен анализ - биопсия. Биопсията може да открие кожни заболявания, бактериални или гъбични инфекции, както и страховити заболявания като рак на кожата и меланом.

Ако дерматоскопията, извършена след разкъсана бенка, е помогнала да се идентифицира едно от изброените по-горе заболявания на ранен етап, тогава можем да приемем, че резултатът е относително благоприятен. В крайна сметка всички знаем, че в ранен стадий повечето заболявания са по-лесни за лечение и по-лесни за преодоляване, отколкото когато процесът е започнал дълго време и болестта прогресира в тялото.

Защо се появяват бенки - какво трябва да знаем?

Трябва ли да се премахне разкъсана бенка?

Във всеки случай решението за премахване на бенката трябва да бъде взето от лекаря след задълбочен преглед, дерматоскопия и други изследвания, които може да са необходими за определяне естеството на неоплазмата. Ако няма доказателства за това, тогава отстраняването не е необходимо.

Струва си да знаете следното: ако сте откъснали, изтръгнали или повредили бенка, във всеки случай трябва да се запишете за консултация при дерматоонколог. Само специалист с помощта на дерматоскопия ще може да определи дали отстраняването е необходимо или не.

По принцип не трябва да чакате, докато откъснете или повредите бенката. Дерматоскопията не изисква допълнителна подготовка и е безболезнена, но може да предотврати опасни кожни заболявания и да ви спаси живота.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес