Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате пъпки по лицето си, не правете тези неща

11 юни 2024, 07:35 часа
Реклама

Пъпките могат да бъдат разочароващи и смущаващи, особено когато се появят на лицето ви. Правилното им третиране обаче е от решаващо значение, за да се предотврати влошаване на състоянието или причиняване на трайни увреждания. Ето някои основни неща, които трябва да избягвате, ако имате пъпки по лицето си.

1. Не пукайте и не стискайте пъпките

Едно от лесните, но и най-вредни действия е пукането или изстискването на пъпки. Това може да доведе до изтласкване на бактериите по-дълбоко в кожата, което да доведе до по-силно възпаление, инфекция и евентуално до белези. Също така може да разпространи бактериите в други области на лицето ви, което да доведе до още повече пъпки.

Още: Пъпки по главата в косата: причини и начини за отстраняване

2. Избягвайте прекомерното миене на лицето си

Прекомерното миене на лицето може да го лиши от естествените масла, което кара кожата да произвежда още повече мазнини, за да компенсира. Това може да изостри пъпките и да допринесе за нови изригвания. Придържайте се към миене на лицето два пъти дневно с нежен почистващ продукт, предназначен за кожа, склонна към акне.

3. Не използвайте груби скрабове

Ексфолиращите скрабове с груби частици могат да раздразнят кожата и да влошат акнето. Вместо това избирайте нежни ексфолианти или химически ексфолианти като салицилова киселина, които могат да помогнат за отстраняване на мъртвите кожни клетки, без да предизвикват допълнително дразнене.

Още: Психосоматика на акне по лицето: От какви преживявания се появява акнето?

4. Избягвайте да използвате твърде много продукти

Използването на няколко процедури за лечение на акне наведнъж може да раздразни кожата ви. Съставките на различните продукти могат да си взаимодействат негативно, причинявайки изсушаване, зачервяване и повече пробиви. Придържайте се към проста рутинна грижа за кожата и въвеждайте нови продукти постепенно.

5. Не докосвайте често лицето си

Докосването на лицето пренася мръсотията, мазнините и бактериите от ръцете ви върху кожата, което може да запуши порите и да доведе до появата на пъпки. Полагайте съзнателни усилия да избягвате да докосвате лицето си през деня.

Още: Храни, които причиняват акне

6. Избягвайте мазните продукти за коса

Продуктите за коса, като гелове, масла и помади, могат да се прехвърлят върху кожата ви, да запушат порите и да предизвикат появата на пъпки, особено по линията на косата и челото. Избирайте некомедогенни (не запушват порите) продукти за коса и дръжте косата си далеч от лицето.

7. Не пропускайте овлажняващия крем

Пропускането на овлажняващия крем може да изглежда добра идея, ако имате мазна и склонна към акне кожа, но не е така. Сухата кожа може да произвежда повече мазнина, което води до появата на повече пъпки. Изберете некомедоногенен овлажнител, който не съдържа масла, за да поддържате кожата си хидратирана, без да запушвате порите.

Още: Кои храни много често предизвикват появата пъпки?

8. Избягвайте прекомерното излагане на слънце

Макар че известно излагане на слънце може да помогне за временното изсушаване на пъпките, прекомерното излагане може да доведе до увреждане на кожата, повишено производство на мазнини и следвъзпалителна хиперпигментация (тъмни петна). Винаги носете широкоспектърен слънцезащитен продукт с поне SPF 30, дори ако имате мазна кожа.

9. Не пренебрегвайте диетата си

Диетата играе важна роля за здравето на кожата. Храните с високо съдържание на рафинирани захари, млечни продукти и нездравословни мазнини могат да влошат състоянието на пъпките. Поддържайте балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, за да поддържате здрава кожа.

Още: Тази изненадваща съставка ще ви отърве от черните точки

10. Избягвайте тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол

Тютюнопушенето може да намали притока на кръв към кожата, лишавайки я от кислород и хранителни вещества, необходими за заздравяването. Алкохолът може да дехидратира кожата и да наруши нивата на хормоните, допринасяйки за появата на кръвоизливи. Ограничаването на тези навици може да подобри състоянието на кожата ви и цялостното ви здраве.

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес